61 de deputați ai PSRM și blocul ACUM nu oferă siguranța votării unui președinte de Parlament, opinie

Cei 61 de deputați ai Partidului Socialiștilor și blocul ACUM, dacă vor decide să purceadă la procedura de vot a președintelui Parlamentului nu este un număr suficient pentru a fi asigurată alegerea candidaturii comune. De această părere este directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov. Potrivit lui, este nevoie de mai mulți deputați pentru că votul este secret și niciodată nu se știe dacă toți deputații vor vota pentru. Opinia a fost exprimată la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Andrei Popov spune că așteaptă din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr o decizie solidară cu cea a PAS-ului care a decis aseară că va susține o candidatură a socialiștilor pentru funcția de șef al legislativului.

Totodată, Andrei Popov spune că pentru a vota un președinte al Parlamentului mai este nevoie de câțiva deputați pentru a se asigura susținerea acestei candidaturi. Directorul IIS explică aceasta prin faptul că unii socialiști ar putea intra în cabina de vot și, având în vedere că votul este secret, ar putea să voteze împotrivă, pentru a compromite această înțelegere. „Pentru mine asta ar explica calmul suspect manifestat de Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat. Fiindcă în condițiile în care s-ar înfiripa o cooperare tactică reală antioligarhică dintre întreg blocul ACUM, 26 de deputați, și socialiști, 35 de deputați, consecințele ar putea fi destul de neplăcute pentru democrați. Zădărnicirea votului ar fi prima și imediata și cu foarte mare sorți de izbândă măsură de retaliere”, a afirmat Andrei Popov.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că s-ar fi așteptat la o asemenea decizie mai curând de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr decât de la PAS. „Credeam că PAS-ul este mai axat pe consecvență în politică, este mânat mai mult de un idealism politic. Această decizie poate fi interpretată și în cheia idealismului: facem tot posibilul pentru a detrona dictatorul”, afirmă comentatorul. În opinia lui, această decizie a PAS este una extrem de controversată și cu foarte multe vulnerabilități.

Și primarul localității Capaclia din raionul Cantemir, Alexandru Busuioc, spune că a fost surprins de această decizie a PAS pentru că cele două partide, PAS și PPDA, au mers în bloc până acum. Primarul spune că vede un impas și că acum se creează o situație neclară pentru administrația publică locală, mai ales pentru primarii care sunt presați. „Eu sper că aceasta este o decizie foarte bine cântărită, echilibrată și din afară, din partea partenerilor externi”, spune Alexandru Busuioc. Totodată, Alexandru Busuioc este de părere că oricum se va ajunge la alegeri anticipate.

Miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat pentru astăzi, 6 iunie, convocarea Consiliului Politic al formațiunii pentru a discuta la acest subiect.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.