Șaizeci de milioane de dolari vor fi investiți în sistemul educațional moldovenesc în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. Din acești bani, 20 de milioane sunt grant oferit de Guvernul Țărilor de Jos, Parteneriatul global pentru educație și Parteneriatul pentru educația timpurie, iar 40 de milioane sunt un credit preferențial oferit de Banca Mondială, transmite IPN.
Acordul de finanțare a fost ratificat de Parlament la 30 iunie. Astfel, există cadrul legal necesar pentru a putea începe implementarea proiectului. Necesitățile investițiilor în învățământul general sunt mari, de la dotări până la formarea cadrelor didactice, a menționat ministrul educației, Dan Perciun, la evenimentul de lansare a proiectului.
Ministrul a precizat că vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe. 200 de școli vor beneficia de investiții în TIC și urmează a fi construite trei licee clasice noi, în nordul, sudul și centrul țării. De asemenea, în cadrul proiectului va fi susținută formarea continuă a cadrelor didactice, educatorilor din grădinițe, iar pachetul de sprijin pentru educația timpurie va include și dotarea cu materiale de predare și de joacă pentru grădinițele din țară.
Inguna Dobraja, directoare de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, a menționat că Moldova a depus eforturi semnificative în a îmbunătăți sistemul educațional, dar oricum rămân multe lucruri care trebuie recuperate în urma pandemiei COVID-19. Războiul a adus mulți refugiați în țară și aceștia trebuie incluși în sistem.
Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Fred Duijn, a menționat că acest proiect înseamnă și mai multe investiții în educație. Regatului Țărilor de Jos este aproape de Republica Moldova în aceste eforturi.
Proiectul urmează a fi implementat până în anul 2029.