60% din dozele de vaccin AstraZeneca distribuite în instituțiile medicale pentru vaccinarea lucrătorilor medicali au fost deja administrate. Declarația a fost făcută de medicul epidemiolog Alexei Ceban, din Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări a ANSP, într-o conferință de presă. Potrivit lui, de acest vaccin beneficiază gratuit atât instituțiile medicale de stat, cât și cele private, transmite IPN.
Epidemiologul ANSP, Laura Ţurcan, a relatat că, în a treia săptămână de vaccinare, au fost raportate în total 712 evenimente post-vaccinare, frecvența lor fiind de 3,3%, după ce au fost vaccinate mai bine de 21 de mii de persoane. Din totalul evenimentelor post-imunizare, 91% sunt ușoare și includ slăbiciuni, febră, dureri de articulație, alte reacții alergice cu erupții pe membre și față. Toate durează până la 2 zile. Despre cazul bărbatului din Hâncești, care a fost vaccinat și a doua zi a decedat, Laura Țurcan a menționat că decesul bărbatului nu are nicio legătură cu vaccinarea.
Potrivit lui Ninel Revenco, coordonator al Grupului național de comunicare privind vaccinarea, Comitetul de Siguranță a Agenției Europene a Medicamentului a declarat că beneficiul vaccinării cu AstraZeneca este net superior efectelor adverse post-vaccinare. Comitetul anunță că mai mult de 20 de milioane de persoane au fost vaccinate în Marea Britanie și UE, iar cazurile de efecte adverse sunt extrem de rare. În acest mod, forul a reiterat că nu a fost demonstrată cauzalitatea apariției semnelor de post vaccinare cu procesul de vaccinare. Respectiv, a fost reluată vaccinarea cu acest ser în Italia, Franța, Spania, Germania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Cipru și Olanda, vaccinul fiind sigur și protejează 100 % de formele grave și deces de COVID-19.
Ninel Revenco a mai spus că, la nivel mondial, procesul de vaccinare este cu dinamică pozitivă. Practic zilnic sunt vaccinate mai bine de 10 milioane de oameni.