60% din antreprenori cred că cel mai simplu problemele se rezolvă pe cale neoficială

Republica Moldova a înregistrat o evoluție pozitivă în ceea ce privește mediul de afaceri. Din 2013 și până în prezent, poziția în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business s-a îmbunătățit de două ori. A fost redus numărul structurilor cu funcții de control, s-a micșorat nomenclatorul actelor permisive pentru inițierea și desfășurarea afacerilor, a scăzut povara raportării pentru întreprinderi. În pofida acestor acțiuni, 60% din oamenii de afaceri mai cred încă că cea mai sigură și mai rapidă cale de soluționare a problemelor în business este calea neoficială.

Sunt rezultate la care fac trimitere într-un studiu experții IDIS Ion Tăbârță și Veaceslav Ioniță. 70% din respondenți cred că corupția este pe larg răspândită în organele de stat și afectează afacerile, iar integritatea funcționarilor de stat lasă de dorit.

În studiu se menționează că autoritățile publice centrale și cele locale, atunci când întreprind reforme menite să îmbunătățească mediul de afaceri, trebuie să mediteze asupra impactului, urmărind nu doar cantitatea, dar și calitatea acestora. În caz contrar, acțiunile întreprinse par formale și nu sunt sesizate de o bună parte din oamenii de afaceri. „Volumul investițiilor străine directe per locuitor în Moldova este de 66 de euro, cu mult mai mic decât în țările din regiune, cu o medie de 145 de euro” a menționat unul dintre autori, Veaceslav Ioniță.

Studiul recomandă perfecționarea în continuare a legislației care se referă la antreprenoriat pentru a evita interpretările duble. Se cere susținerea de către stat a afacerilor cu potențial de creștere înalt, precum și a unor categorii de întreprinderi, de exemplu, cele lansate de tineri, de femei. Alte recomandări se referă la perfecționarea cadrului normativ în domeniul energetic, în domeniul parteneriatului public-privat, debirocratizarea procedurii de lichidare a afacerilor, promovarea medierii și arbitrajului ca alternative ale adresării în instanțele de judecată, dezvoltarea pieței financiare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.