60 de tineri din instituţiile rezidenţiale, orfani sau care au părinţii plecaţi peste hotare, de pe ambele maluri ale Prutului, vor fi instruiţi în cadrul proiectului transfrontalier „Îmi pasă, mă implic! – Cooperare transfrontalieră pentru incluziunea socială a tinerilor vulnerabili”. În România proiectul va fi implementat de către Fundaţia „Cote” din Iaşi, iar la Chişinău responsabil este Centrul de servicii sociale pentru copil şi familie.
Directorul executiv al Centrului de servicii sociale pentru copil şi familie, Viorica Matas, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că prin intermediul proiectului specialiştii din Moldova vor avea posibilitatea să preia bunele practici de la colegii din România în domeniul serviciilor sociale. 26 de specialişti vor fi încadraţi în cursuri de formare şi schimb de experienţă.
Obiectivul proiectului este creşterea capacităţilor tinerilor din zona transfrontalieră de a se implica în viaţa comunităţii. „O bună parte din aceşti tineri nu au posibilitatea şi nici nu au dorinţă să participe la soluţionarea problemelor din comunitatea unde trăiesc, de aceea proiectul are menirea să le dezvolte capacităţile de lider şi spiritul civic”, a spus Viorica Matas.
Cei 60 de tineri beneficiari vor fi selectaţi din 10 centre de plasament, şcoli şi instituţii rezidenţiale din zona transfrontalieră. În cadrul unui concurs, ei vor elabora proiecte de soluţionare a unor probleme din comunitate sau de incluziune socială, iar pentru implementarea acestora vor primi câte un grant de 200 de euro.
Proiectul presupune şi lansarea unei platforme electronice de comunicare pentru tineri. La sfârşitul proiectului va fi organizată o tabără la Iaşi, cu toţi tinerii selectaţi, în care îşi vor împărtăşi experienţa acumulată la implementarea proiectelor.
Bugetul total al proiectului este de 150 de mii de euro. 135 de mii este contribuţia Uniunii Europene în cadrul Programului de colaborare transfrontalieră între cele două maluri ale Prutului, iar 15 mii de euro sunt contribuţiile proprii ale celor două organizaţii implicate în proiect. Bugetul pentru Republica Moldova este de 50 de mii de euro, pentru Iaşi sunt alocaţi 100 de mii de euro, din considerentul că o bună parte din activităţi vor fi desfăşurate anume la Iaşi.