60 de tineri au învăţat a fi lideri, în cadrul unui proiect transfrontalier

60 de tineri care fac parte din grupuri dezavantajate, din Republica Moldova şi din România, au însuşit abilităţi de lider şi abilităţi de muncă în echipă, în cadrul unui proiect transfrontalier implementat de către Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie (CSSCF) de la Chişinău şi Fundaţia Cote de peste Prut de peste Prut. Totalurile proiectului, care a durat 14 luni, au fost prezentate marţi, 17 februarie, la o conferinţă de presă la IPN.

Directorul executiv al CSSCF, Viorica Mătas a declarat că proiectul a urmărit creşterea capacităţii tinerilor din zona transfrontalieră (România – Moldova) de a se implica activ în viaţa comunităţii. Beneficiarii au fost selectaţi din rândul tinerilor instituţionalizaţi, celor care provin din familii sărace sau cu părinţi plecaţi în străinătate. În proiect au fost implicaţi şi peste 20 de specialişti – asistenţi sociali, profesori, psihologi etc., care au făcut schimb de bune practici de incluziune socială.

Mariana Boghi, formator în cadrul proiectului, a declarat că tinerii au învăţat rolul şi responsabilităţile unui lider, au învăţat să coopereze în echipă şi să motiveze echipa să-şi atingă anumite obiective, dar şi să negocieze un conflict. De asemenea, tinerii au însuşit implementarea unor mini-proiecte la care au putut aplica.

Elena Groian, beneficiară, spune că a propus şi apoi a implementat un proiect cu genericul: „Un mediu curat, un viitor sănătos”. Tânăra şi echipa sa au desfăşurat ore de informare privind protecţia mediului în mai multe instituţii de învăţământ din mediul rural. De asemenea, au fost organizate câteva acţiuni de salubrizare.

O altă tânără, Galina Cimbir, a spus că proiectul pe care l-a implementat se referă la prevenirea traficului de fiinţe umane. Tânăra şi echipa au mers prin şcoli, unde au informat elevii cum pot fi prevenite cazurile de trafic. Au fost desfăşurate flash mob-uri şi împărţite pliante informative despre fenomenul abordat.

Bugetul total al proiectului este de 150 de mii de euro. 135 de mii de euro constituie finanţarea Uniunii Europene, iar restul sumei sunt contribuţiile locale.

  • viorica matas despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.