60 de copii din stânga Nistrului au obţinut acces la educaţia preşcolară

Aproximativ 200 de copii din satul Caragaş, din stânga Nistrului, beneficiază de condiţii mai bune de educaţie, iar 60 de copii au obţinut acces la educaţia preşcolară odată cu reconstrucţia unui bloc şi reabilitarea sistemului de încălzire al grădiniţei din localitate. Blocul a fost reconstruit cu sprijinul financiar al Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, transmite IPN.

Singura grădiniţă din satul Caragaş, care funcţionează de aproximativ 30 de ani, risca să fie închisă din cauza sistemului de încălzire defectuos. Reţelele inginereşti ieşise din funcţiune, iar acoperişul s-a uzat în timp. În sezonul rece, în unele încăperi, era frig ca şi afară. Alexandra Conovalova, directoarea instituţiei, a comunicat că, datorită proiectului, au putut fi create condiţii bune de educaţie, au fost deschise două grupe noi pentru 60 de copii şi create 4 locuri noi de muncă.

Investiţia totală s-a ridicat la 116 mii de euro. Efortul Uniunii Europene s-a concentrat nu numai pe componenta de reconstrucţie, ci şi pe dotarea instituţiei cu colectoare solare, care vor asigura copiii cu apă caldă pe tot parcursul anului şi vor reduce costurile pentru energia electrică. Nu este o investiţie unică de acest fel, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Pe parcursul ultimilor 2 ani, numai prin Programul de promovare a încrederii au fost finanţate 41 de proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii sociale pe ambele maluri ale Nistrului, iar iniţiativele vor continua.

Dafina Gherceva, reprezentantul rezident PNUD în Moldova, a menţionat că în ultimii doi ani, mai bine de 1200 de copii de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv copii din familii social vulnerabile, au frecventat grădiniţe care au fost reconstruite şi au primit echipament modern graţie sprijinului Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Consolidare a Încrederii”.

Programul, cu perioada de implementare între anii 2012-2015, a avut un buget total de 10,6 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană (9,5 milioane) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (1,1 milioane). Noua etapă a programului cu durata de trei ani a fost lansată în 2015 cu finanţarea Uniunii Europene (10 milioane de euro) şi este implementată de PNUD. Aceasta este axată pe dezvoltarea afacerilor şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.