Șase din cele 10 publicații online monitorizate de Asociația Presei Independente (API) au prezentat informațiile dezechilibrat în ultima decadă a campaniei electorale și ziua alegerilor. Au promovat mai mult sau mai puțin, direct sau indirect, agenda unor concurenți electorali și nu au fost altceva decât o portavoce a concurenților electorali. Concluzia a fost făcută de directorul executiv al API, Petru Macovei, în urma prezentării raportului nr. 4 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate 2021, în perioada 1-11 iulie.
Într-o conferință de presă la IPN, Petru Macovei a remarcat că două din cele zece publicații, Actualitati.md și Kp.md, au promovat masiv BeCS, defavorizând cu aceeași intensitate PAS și președinta Maia Sandu, având comportament practic asemănător. Replica celor vizați nu a existat. Alte trei publicații, Noi.md, Sputnik.md şi Unimedia.info, deși mai discret, au plasat mai des în context favorizante BeCS și defavorabile PAS. Sputnik.md şi Unimedia.info au defavorizat AUR. Timpul.md a promovat agenda electorală a AUR, discreditând alți concurenți, în special PAS, BeCS, Blocul electoral „Renato Usatîi” și Partidul Șor.
Agora.md și Newsmaker.md au avut o politică editorială echilibrată în raport cu toți concurenții electorali, fără a favoriza sau defavoriza pe cineva. Agora.md a avut cea mai echidistantă politică editorială în raport cu evenimentele electorale și cu concurenții iar Newsmaker.md a fost singura publicație care a citat în materialele sale toți concurenții electorali înscriși în lista electorală. Portalul regional Gagauzinfo.md a acordat o atenție nesemnificativă campaniei electorale, publicând puține materiale la acest subiect. Realitatea.md a oferit spațiu unui număr mare de concurenți electorali dar a admis în multe cazuri favorizări și defavorizări, declarații fără replică, publicitate electorală mascată.
În ziua alegerilor, Actualitati.md a avut aceeași politică editorială ca și pe parcursul întregii perioade de monitorizare. A publicat masiv știri din declarațiile reprezentanților BeCS și acuzații la adresa PAS. Redacția nu a căutat reacții și nici nu le-a publicat atunci când acestea au existat.
Agora.md a reflectat corect și echilibrat ziua alegerilor. Toți candidații electorali au fost prezentați neutru, fiind oferit spațiu pentru declarații după exercitarea dreptului de vot. Agora.md a publicat pe 11 iulie 2021 știri despre alegeri la o distanță de 5-15 minute.
Gagauzinfo.md a reflectat ziua alegerilor parlamentare din 11 iulie prin știri neutre cu informații actualizate privind prezența la vot, despre cum a votat Irina Vlah, iar un material de tip Vox Populi a prezentat ce așteptări au oamenii în urma alegerilor.
Kp.md a prezentat, așa cum a făcut și în campanie, în mare parte doar BeCS, în context pozitiv și PAS în context negativ. Dintre ceilalți concurenți Kp.md a relatat doar despre cum a fost la votare Gheorghe Cavcaliuc.
Newsmaker.md a reflectat echilibrat ziua alegerilor, procesul electoral per ansamblu, dar și mersul votării. S-a mai scris despre încălcările constatate de Promo-Lex, dar și de oamenii legii, protestul organizat de un grup de oameni, inclusiv combatanți, la intrarea în Varnița pentru a urmări cum se organizează alegerile la secțiile de votare din acest sat. La toate acuzațiile făcute de concurenții electorali unii împotriva altora, Newsmaker.md a prezentat replica celor vizați.
Noi.md a publicat multe știri în ziua scrutinului, începând cu primii moldoveni care au votat, cozile de la secțiile de votare din diasporă, de la Varnița etc., și continuând cu mediatizarea votării de către politicieni. Realitatea.md a publicat un număr mare de știri electorale în ziua alegerilor care au vizat un număr mare de concurenți. Cu excepția unor titluri ușor părtinitoare sau comentarii, în general, a avut un comportament editorial echilibrat.
Sputnik.md a mediatizat activ ziua alegerilor. Până la ora 21.00, au fost publicate 58 de știri cu referire la alegerile parlamentare. Dintre candidați au fost prezentați cum votează doar Igor Dodon, Vladimir Voronin, Igor Grosu și Andrei Năstase.
Timpul.md a publicat 12 știri electorale în ziua alegerilor. Dintre ele, cele mai multe s-au referit la încălcările înregistrate în regiunea transnistreană, și anume, la declarațiile persoanelor care au menționat că au fost plătite să voteze pentru BeCS sau Partidul ȘOR. Alte știri s-au referit la prezența la vot, inclusiv în diasporă și locațiile în care au votat liderii AUR, care au ales să voteze în Italia, dar și la briefingul CEC din dimineața zilei de 11 iulie. Despre alți concurenți electorali nu au fost publicate știri, și nici despre rezultatele preliminare.
Unimedia.info a reflectat ziua alegerilor prezentând declarațiile unor concurenți, în special ale lui Igor Dodon și Vladimir Voronin, dar și a altor concurenți electorali. Știrile au fost adesea însoțite de imagini video. De asemenea, pe tot parcursul zilei de 11 iulie pe site a fost afișat un banner publicitar al BeCS (plătit), iar din momentul închiderii secțiilor vot, acesta a dispărut.