Pe parcursul anului trecut, 52 de copii au murit din cauza pneumoniei. Cei mai mulți – 49 de copii – aveau vârstele cuprinse între 0 și 5 ani (36 de copii până la un an). Specialiștii atenționează că în Republica Moldova pneumonia este o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată de indicatori destul de înalți ai morbidității și mortalității, îndeosebi la copiii de până la cinci ani. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de prevenire a pneumoniei, marcată pe 12 noiembrie, transmite IPN.
Potrivit ANSP, în 2020 această zi este la cea de a 11-a ediție și are loc în perioada pandemiei COVID-19, fapt ce a cauzat o creștere dramatică a decesele condiționate de pneumonie.
Pneumonia este o boală infecțioasă care provoacă inflamația alveolelor pulmonare (denumiți și „saci respiratori”) a unuia sau a ambilor plămâni. Se estimează că pneumonia este cauzată de virusuri, bacterii și fungi, însă cei mai frecvenți agenți patogeni sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b (Hib) și virusul sincițial respirator.
Pentru a preveni pneumonia, specialiștii recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%. Se recomandă, la fel, nutriția adecvată și echilibrată, imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive și rujeolei. Totodată, apa, sanitația și practicile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei.
La nivel mondial, pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și al copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672 de mii de copii în anul 2019. Pandemia COVID-19 ar putea adăuga alte 1,9 milioane la numărul total de decese din acest an – fapt ce va contribui la creșterea numărului de decese cauzate de pneumonie cu peste 75%.