Astăzi se împlinesc 517 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Preşedintele ţării, Maia Sandu, preşedintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, deputați şi funcţionari au depus flori la monumentul domnitorului din centrul Chișinăului, transmite IPN.
Cu acest prilej, Maia Sandu a remarcat că sunt peste cinci secole în care povestea de glorie a domnitorului „continuă să inspire oamenii de pe această palmă de pământ, să ne spună că libertatea trebuie apărată și în cele mai cumplite vremi, iar curajul aduce izbândă”. „La fel ca el, atunci când există voință, cu mijloace mici putem face fapte mari. Este cea mai importantă lecție pe care ne-o dă Ștefan cel Mare si Sfânt și pe care trebuie să o transmitem noilor generații”, se arată în mesajul preşedintei.
Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menţionat că Ștefan cel Mare și Sfânt este una dintre cele mai remarcabile personalități din istoria statului moldovenesc. „Este de datoria noastră să păstrăm acest patrimoniu valoros, lăsat nouă, urmașilor, de către Marele Domnitor. Doar prin studierea și cunoașterea istoriei, prin păstrarea memoriei și a trecutului glorios vom putea menține vie amintirea celui mai mare apărător al neamului nostru. Îndemn generațiile tinere să studieze viața Marelui Domnitor, să-i cunoască faptele, iar curajul și bărbăția lui Ștefan cel Mare și Sfânt să-i inspire la lucruri frumoase pentru Patrie. Să nu uităm de faptele lui mărețe și dragostea nemărginită pe care o purta pentru țară”, îndeamnă Zinaida Greceanîi.
Ştefan al III-lea, numit Ştefan cel Mare, a fost domnitor al Moldovei timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504. A purtat 36 de războaie, dintre care doar două le-a pierdut. A construit 44 de mănăstiri şi biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. S-a stins din viaţă la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, în iunie 1992.