5 mai – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Până la 80% din infecții pot fi prevenite prin spălatul pe mâini şi respectarea igienei mâinilor. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun îndepărtează diferiţi agenţi patogeni, inclusiv bacterii sau viruşi, ori substanţe chimice care pot provoca vătămări sau boli. Prin igiena mâinilor poate fi prevenită răspândirea gripei sau virozelor intestinale, iar mai nou şi COVID-19. Informaţiile sunt prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor, care este marcată în data de 5 mai, transmite IPN.

Potrivit specialiştilor, igiena mâinilor este deosebit de importantă atât pentru persoanele care lucrează în domeniul medical sau cel alimentar, cât şi pentru publicul larg.

Specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de mâncare, înainte de a găti, când intrăm în casă, după schimbarea scutecelor la un copil, după utilizarea transportului în comun, după contactul cu animalele de companie, după vizitarea unui bolnav, dar şi ori de câte ori mâinile sunt murdare.

Mâinile trebuie spălate cu săpun cel puţin 20 de secunde. Se spală bine între degete şi sub unghii. După ce sunt clătite cu apă, mâinile vor fi uscate cu un prosop de hârtie pe care ulterior îl aruncăm.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume sunt afectaţi de infecţii asociate asistenţei medicale. Mai mult de jumătate din acestea ar putea fi prevenite de către personalul care îşi curăţă corect mâinile atunci când îngrijesc pacientul. Ziua Mondială a Igienei Mâinilor are în acest an tema: „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.