După 5 ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, reprezentanţii structurilor de stat, exponenţii societăţii civile şi experţi străini s-au întrunit joi, 9 iulie, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de către Oficiul avocatului poporului, pentru a analiza aspectele juridice şi cele practice la acest capitol. În cadrul conferinţei, care se va desfăşura timp de 2 zile, participanţii urmează să treacă în revistă evoluţiile înregistrate în implementarea de către Republica Moldova a convenţiei şi restanţele atestate, transmite IPN.
Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a declarat că prin ratificarea convenţiei Republica Moldova şi-a asumat obligativitatea de a respecta prevederile ei, şi anume promovarea, protecţia şi respectarea persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit avocatului poporului, actualmente legislaţia privind protecţia şi asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi conţine prevederi mai generaliste şi, atunci când se ajunge la punerea în aplicare, sunt dificultăţi. În opinia sa, cadrul normativ trebuie să devină unul eficient pentru a asigura pe deplin drepturile şi libertăţile acestei categorii.
Ombudsmanul a menţionat că, potrivit celor mai recente date statistice, în Republica Moldova sunt circa 184 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 134 de mii sunt copii şi în ultima perioadă creşte numărul cazurilor de dizabilitate printre copiii de până la 2 ani. În cadrul conferinţei de joi, participanţii au prezentat comunicări despre problemele ce ţin de neasigurarea adaptabilităţii edificiilor şi infrastructurii de transport la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi, lipsa accesului persoanelor cu dizabilităţi senzoriale la informaţie, dar şi barierele existente în incluziunea socială a persoanelor cu cerinţe speciale.
Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a declarat că, odată cu ratificarea convenţiei, acum 5 ani, a fost exprimată voinţa politică şi angajamentul pentru a schimba situaţia la capitolul respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi după aceasta a urmat un şir de modificări legislative orientate spre acelaşi obiectiv. „Eu nu aş analiza problema pe care o discutăm astăzi ca pe una de legislaţie sau ca o problemă de mecanism de punere în aplicare, o analizez ca pe o problemă a societăţii. Atât timp cât un om sănătos merge pe stradă şi când vede trecând o persoană diferită de el o priveşte şi o tratează diferit, nu în cel mai pozitiv mod, noi trebuie să ne unim eforturile şi să producem o schimbare în societate”, a notat Liliana Palihovici.
Ministrul în exerciţiu al muncii, protecţiei sociale şi familiei, Ruxanda Glavan, a menţionat că, odată cu ratificarea convenţiei, s-a încercat o schimbare de de atitudine pentru ca societatea să înceapă a privi persoanelor cu dizabilităţi nu doar prin prisma cerinţelor speciale de protecţie socială, dar şi prin prisma drepturilor omului, în primul rând, şi prin eforturi comune de incluziune socială şi educaţională.
Consilierul pentru drepturile omului al coordonatorului rezident al Oficiului ONU în Moldova, Claude Cahn, a declarat că după ratificare, din 2010 încoace, situaţia s-a schimbat spre bine la acest capitol, însă este un parcurs doar de jumătate de cale şi încă mai sunt necesare multe acţiuni pentru a atinge un progres veritabil. Claude Cahn a remarcat progresul înregistrat în special în ceea ce ţine de incluziunea copiilor cu dizabilităţi în sistemul educaţional general. Totuşi, în opinia sa, mai este nevoie de mult efort pentru asigura pe deplin drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Mâine, 10 iulie, în cadrul conferinţei vor avea loc concomitent patru ateliere de lucru, având ca teme: „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială”, „Situaţia privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale” şi „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la justiţie”.