471 de persoane au decedat anul trecut în Moldova de cancer de sân

Cancerul mamar se plasează pe locul 3 la numărul deceselor provocate de cancer în Republica Moldova. Anul trecut, 1 307 persoane au fost diagnosticate primar cu cancer la sân, iar 471 de persoane au fost răpuse de această maladie. În total, la evidență medicală, în 2022, erau 11 488 de pacienți cu cancer de sân. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul în care octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar, transmite IPN.

Potrivit ANSP, în Moldova incidența prin cancer mamar în 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 de mii de locuitori, iar nivelul de mortalitate este de 18,6 decese la 100 de mii de populație.

În lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

„Cancerul de sân este o boală în care unele celulele din structura glandei mamare cresc necontrolat, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale. Există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân”, atenționează specialiștii ANSP.

Cel mai frecvent simptom al cancerului mamar este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite, și pot fi chiar dureroase. Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ umflarea totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte, chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct. Maladia se caracterizează prin apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație. Un alt indiciu este iritația în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului. Unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală. Indicii pot fi și retragerea mamelonului spre interior, dar și secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore.

În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, cancerul mamar poate fi prevenit prin menținerea greutății sănătoase, prin activitate fizică, prin limitarea consumului de alcool și evitarea tutunului, printr-o alimentație sănătoasă etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE