44,7% din cetăţenii ar vota pentru aderarea la Uniune Europeană , iar 43% pentru Uniunea Vamală, dacă duminică viitoare ar fi organizat un referendum pentru a alege între cele două opţiuni. Cota indecişilor este de 9,7%, iar ceilalţi nu ar participa la referendum sau nu au oferit un răspuns. Aşa arată rezultatele Barometrului Opiniei Publice, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice, transmite IPN.
Dacă duminica viitoare s-ar cere votul cetăţenilor în cadrul unui referendum cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, 47,7% ar vota „pentru” şi 34% „împotrivă”. Indecişii alcătuiesc 10,6%, iar ceilalţi nu au răspuns. Pentru 33% din cetăţenii republicii UE este asociată cu libertatea de circulaţie în scop de muncă, pentru 28,2% – cu posibilitatea de a călători, pentru 17,2% – oportunitatea de a face studii, iar 21,6% au indicat alte scopuri.
Datele sondajului arată că 46,5% din populaţia Republicii Moldova este optimistă în ceea ce priveşte posibilitatea de liberalizare a vizelor. 47,1% din cetăţeni consideră că Moldova ar putea obţine mai multe avantaje după aderarea la UE, iar 38% au o părere inversă. 14,9% nu ştiu nimic despre avantaje sau dezavantaje.
Dacă cetăţenilor li s-ar cere votul în cadrul unui referendum cu privire la aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, 46,2% ar vota „pentru”, 28,9% „împotrivă”, iar 24,9% sunt indecişi sau nu au răspuns. În percepţia a 38,6% din intervievaţi, Uniunea Vamală este asociată cu gaz şi petrol mai ieftin, 36,5% o asociază cu libertatea de a lucra în spaţiul uniunii, iar 24,9% au indicat alte avantaje.
52% din respondenţi cred că Moldova ar putea avea avantaje pe urma aderării la Uniunea Vamală, iar 34% au menţionat contrariul. 14% nu au răspuns.
Sondajul a fost efectuat în perioada 6-15 noiembrie, pe un eşantion de 1144 de persoane din 85 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.