44,5% din alegători ar vota PSRM duminica viitoare, sondaj

Primele două forțe politice în Republica Moldova sunt Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSRM ar acumula 44,5% din voturi, iar PAS – 22,9%. Partidul Democrat ar obține 5,5% din voturi, iar PPPDA – 3,6%. Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP), la comanda ziarului „Timpul”.

Într-o conferință de presă IPN, directorul Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, a spus că numărul cetățenilor care se declară total nemulțumiți de situația din țară continuă să fie mare – circa 86%. Același procentaj consideră că în Republica Moldova ar trebui să aibă loc alegeri anticipate.

Puțin peste 50% din respondenți susțin că, pentru ca țara să aibă rezultate pe termen lung, Moldova are nevoie de un președinte cu o putere mai mare. Aproximativ 28% consideră că e nevoie o împărțire clară a puterii, iar 8% consideră că Moldova are nevoie de un Parlament cu o putere mai mare.

Încrederea în președintele Republicii Moldova este mai mare decât în Guvern sau Parlament. „Foarte multă” şi „oarecare” încredere în președinte au 56,7% din respondenți, în Guvern – 32,5%, iar în Parlament – 24,7%. Personalitatea politică în care moldovenii au cea mai mare încredere este Igor Dodon – 36%. Pe a doua poziție este Maia Sandu – 22% și Andrei Năstase – 3%.

În ceea ce privește ultimele evenimente de pe arena politică, 52% nu susțin blocarea de către Parlament și Guvern a majorităților inițiativelor care vin din partea președintelui, iar 49% susțin interzicerea de către președintele țării a participării militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina.

Cât privește politica externă a țării, dacă ar fi puși să aleagă în cadrul unui referendum pentru a adera la Uniunea Europeană sau la Uniunea Eurasiatică, pentru Uniunea Europeană ar vota 41%, iar pentru Uniunea Eurasiatică 45%. Sondajul scoate în evidentă că pentru unirea cu România ar vota 22% din cetățeni în cadrul unui referendum, iar împotriva unirii ar vota 63%. 61% din moldoveni ar vota împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, iar 20% – pentru.

73% din respondenți cred că limba de stat ar trebui să fie moldovenească, iar 23% – română.

Directorul Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, a spus că față de sondajul din martie, cifrele nu s-au schimbat semnificativ, doar se atestă ușoară creșterea a neîncrederii în președintele țării și în partide.

Datele au fost colectate în perioada 7-29 octombrie pe un eșantion de 4517 persoane. Sondajul este reprezentativ pentru populația țării, cu o eroare de plus-minus 1,5%.

  • andrei luchian despre participarea la alegerile parlamentare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.