42 de cazuri de discurs de ură și alte forme de intoleranță între I și II tur al alegerilor, Promo-LEX

Cel puțin 42 de cazuri de discurs de ură și alte forme de manifestare a intoleranței au fost identificate în perioada 7 – 24 octombrie de Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor. Dintre acestea, 41 de cazuri au avut loc în context electoral. Majoritatea cazurilor, 31 la număr, au fost răspândite prin intermediul aplicațiilor mobile și rețelelor de socializare. Atât înainte de 20 octombrie, cât și după turul I al alegerilor prezidențiale, criteriul „origine etnică” s-a regăsit la baza discursurilor de ură. Ca și în cazul criteriilor „orientare sexuală” și „identitate de gen”, criteriul „origine etnică” a stat la baza diferitelor forme de discurs de ură, de la promovarea stereotipurilor, până la promovarea și justificarea discriminării.

În perioada monitorizată, cazurile de discurs de ură au luat forma promovării de stereotipuri, limbaj sexist, discurs homofob, promovarea și justificarea discriminării, precum și incitări la acțiuni violente.  Bărbații cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani au utilizat cel mai des discursul de ură. Cele 41 de cazuri de discurs de ură au fost vizualizate de peste 2 milioane de ori și distribuite de peste 20 de mii de ori. „Considerăm că într-o campanie electorală civilizată astfel de mesaje sunt nepotrivite, respectiv există cadrul legal care prevede inclusiv sancționarea pentru discursul de ură și instigarea la discriminare. Ne așteptăm ca poliția să-și facă treaba și să sancționeze pe viitor astfel de cazuri”, a declarat șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, într-o conferință de presă privind prezentarea celui de-al cincilea raport al Misiunii Promo-LEX de Observare a alegerilor, transmite IPN.

De asemenea, au fost constatate cel puțin opt cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, fiind vizată Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale. La 24 octombrie, în orașul Ungheni, în timpul orelor de muncă, a avut loc adunarea generală cu părinții elevilor LT Vasile Alecsandri. În cadrul acesteia, s-a discutat despre reușitele elevilor, despre provocări etc. De asemenea, cu un discurs a venit și președintele raionului, Dionisie Ternovschi (PAS), care a promis că va ajuta instituția să obțină finanțare pentru construcția unei săli sportive, dar cu o condiție: susținerea parcursului european și a Maiei Sandu, se constată în cel de-al cincilea raport al observatorilor.

La 25 octombrie, Roman Botezat, preot paroh la Parohia Ortodoxă Româna „Acoperemântul Maicii Domnului" din orașul Dondușeni, a publicat pe pagina sa de socializare mai multe postări prin care argumentează de ce ar trebui să fie votată Maia Sandu la 3 noiembrie. Efectuarea agitației electorale a fost observată și în cazul sindicatelor. Astfel, la 28 octombrie, pe pagina de Facebook a Federației sindicale a educației și științei a fost plasat un mesaj cu îndemnul să spună „un DA ferm, în continuare, viitorului european al Republicii Moldova, cu un candidat la funcția de președinte a țării, care a deschis onest și cu demnitate calea țării noastre spre Uniunea Europeană, care se asociază cu vectorul european al Republicii Moldova! Votăm viitorul european! Salvăm Moldova!”, se arată în mesaj.

În perioada 23 – 29 octombrie 2024, potrivit observatorilor Promo-LEX, cei doi concurenți electorali în turul doi al alegerilor au desfășurat cel puțin 268 de activități de promovare, dintre care 57% au fost desfășurate pentru Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor, iar 43% - Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Cele mai utilizate forme de agitație electorală au fost distribuirea materialelor electorale de informare  – 93% din activități, și întâlnirile cu alegătorii – 5%.

Pentru perioada 23 – 27 octombrie, cei doi concurenți electorali au raportat venituri de 2 062 560 de lei, dintre care 5% – din donații. Pentru ambii concurenți electorali, MO Promo-LEX a estimat cheltuieli neraportate în valoare de cel puțin 733 416 de lei, cele mai multe fiind estimate pentru Alexandr Stoianoglo (PSRM) – 90%.

Raportul este elaborat în cadrul Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, desfășurată de Asociația Promo-LEX.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.