Școala de vară destinată voluntarilor rețelei naționale de centre de sănătate prietenoase tinerilor, Youth Klinic Moldova (YK), și-a deschis ușile la 15 iulie, la Holercani, pentru circa 400 de voluntari YK. Școlarizarea voluntarilor are loc în două ture, cuprinse între 15-20 iulie și 22-27 iulie curent. Școala este organizată în cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă”, care se desfășoară în baza unui memorandum dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC), transmite IPN.
Galina Leșco, coordonatoarea proiectului, a declarat pentru IPN că la această școală de vară participă cei mai buni voluntari ai rețelei YK. ”Promovăm implicarea activă a tinerilor în prestarea serviciilor prietenoase tinerilor, în special prin programul de voluntariat din cadrul centrelor Youth Klinic Moldova. La tabără, voluntarii au un program complex, format din activități de cunoaștere, dar și fortificare a rețelei UK”, a declarat Galina Leșco.
Tinerii participanți ai școlii de vară își vor aprofunda cunoștințele privind sănătatea și dezvoltarea adolescenților, își vor îmbunătăți abilitățile de promovare a sănătății în rândul semenilor, iar în cadrul unor ateliere vor lucra asupra deprinderilor pe care doresc să și le îmbunătățească și vor acumula cunoștințe noi de dezvoltare personală. De asemenea, voluntarii vor fi instruiți de specialiști cum să acorde primul ajutor pre-medical și cum să procedeze în situații de urgență.
Activitățile voluntarilor sunt coordonate de psihologi, asistenți sociali și medici specialiști în diverse domenii.
„Ne-am propus ca voluntarii YK să-și lărgească competențele, să lucreze asupra atitudinii față de propria persoană, iar tot ce au acumulat ei să transmită mai departe. Majoritatea au anumite cunoștințe acumulate în cadrul programului de voluntariat al centrelor YK, iar școala de vară vine să le fortifice”, spune Galina Leșco.
De asemenea, aflăm că, la școala de vară, voluntarii își vor exercita statutul de experți, organizatorii consultând cu ei mai multor documente importante care vizează sănătatea și dezvoltarea adolescenților. De exemplu, voluntarii își vor spune opinia pe marginea priorităților în sănătate pentru noua Strategie europeană în sănătatea copiilor și adolescenților.
La final de sejur, tinerii vor fi vizitați de un invitat-surpriză, promotor al mesajelor de sănătate, cu care vor putea discuta într-o atmosferă degajată.
Școala de vară este la cea de-a V-a ediție.
Proiectul „Generație Sănătoasă - servicii de sănătate prietenoase tinerilor”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), este implementat de AO „Sănătate pentru tineri”, Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.