40% dintre donatorii moldoveni sunt voluntari. Ceilalţi sunt constrânşi să doneze sânge

Din totalul donatorilor de sânge şi componente sanguine aproximativ 40% sunt voluntari, restul fiind constrânşi de anumite situaţii. Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a comunicat pentru IPN că specialiştii îşi doresc mai mulţi donatori voluntari, dar deseori medicii îşi pierd răbdarea şi încearcă să-i oblige pe pacienţi să aducă persoane care ar dona sânge.

Svetlana Cebotari a remarcat că aproape 30% din persoanele care vin să doneze sânge nu sunt acceptate pentru că nu corespund criteriilor de eligibilitate. Populaţia din Moldova nu are grijă de sănătate şi, deşi se cred perfect sănătoşi, unii oameni constată că nu e aşa şi că nu au voie să doneze sânge.

„Cei care donează sânge au o şansă în plus să afle starea lor de sănătate, sunt informaţi despre problemele lor şi li se vorbeşte despre un mod de viaţă sănătos. Avem cazuri când informăm persoanele cu anumite probleme de sănătate şi îi trimitem la medic să se trateze”, a informat directorul.

Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui are campanii permanente pentru sensibilizarea oamenilor cu privire la donarea benevolă. Acum în Moldova sunt 4 centre de transfuzie a sângelui, unul este în stânga Nistrului, şi 19 puncte de colectare a sângelui, 3 dintre care sunt în regiunea transnistreană. Lunar în toate aceste puncte se colectează echivalentul a 2 tone de sânge, cantitatea fiind suficientă pentru ţară.

„Medicii nu ar trebui să oblige pe cineva să doneze sânge. Desigur ar fi excelent să avem 100% din donatori voluntari, pentru ca pacienţii să vină la spital liniştiţi, să nu se gândească la faptul că trebuie să aducă rude sau cunoscuţi pentru a dona sânge. Despre aceasta trebuie să vorbim în continuu, nu ştim niciodată, acum avem, dar mâine deja putem avea deficit de sânge. Niciodată nu ştii ce se întâmplă”, a subliniat Svetlana Cebotari.

Din toţi donatorii voluntari, 15% donează sânge permanent. Donatorii permanenţi au anumite beneficii, precum circulaţia gratuită cu transportul public. O persoană eligibilă poate dona sânge o dată la 2 luni, iar componente sanguine, precum plasma, odată la 2 săptămâni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.