Patruzeci de studenți vârstnici, dintre care o parte refugiați din Ucraina, au fost înmatriculați în cadrul proiectului pilot „Universitatea pentru Vârsta a Treia”. Inițiativa reprezintă o formulă de educație adaptată pentru femeile și bărbații în vârstă, misiunea căreia constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții, transmite IPN.
Proiectul este lansat în contextul Zilei internaționale a vârstnicilor de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării și Universitatea de Stat din Moldova.
Rectorul Universității de Stat, Igor Șarov, a declarat că este de apreciat viabilitatea unor astfel de proiecte. La cele 40 de locuri de la „Universitatea pentru Vârsta a Treia” s-au înregistrat peste 180 de cereri de înscriere și acest fapt denotă interesul sporit pentru astfel de inițiative. Potrivit lui, pe lângă informațiile din acest program, un element important este și socializarea.
Pilotarea cursurilor se va desfășura în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024. Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a menționat că autoritățile examinează posibilitatea să extindă acest proiect. „Aceasta inițiativă va dezvolta noi abilități, va arăta întregii societăți că vârstnicii din Republica Moldova doresc să devină activi, sunt activi și pot fi activi. Un lucru foarte important pe care nu trebuie să-l ignorăm este încă o posibilitate de socializare, de a crea relații noi, de a crea prietenii”, a mai spus ministru.
Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a UNFPA, a declarat că astăzi, ponderea populației vârstnice reprezintă practic 24%, iar prognoza populației arată că în viitorul apropiat acest indicator va crește până la 30%. Potrivit ei, încă din perioada pandemiei COVID-19, UNFPA a pus accent pe categoria persoanelor de vârsta a treia. Au fost realizate mai multe programe, instruiri locale cu implicarea persoanelor de vârsta a treia. Aceste eforturi sunt extinse și în cadrul programului „Universitatea pentru Vârsta a Treia”.
Pe 1 octombrie este marcată Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului curent în Republica Moldova locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani și peste. Coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 23,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2019, acesta a înregistrat o majorare cu 3 puncte procentuale.