4 fabrici de fermentare a tutunului vor fi expuse la privatizare în condiţii generale şi nu în baza proiectelor individuale
3 fabrici de fermentare a tutunului din Floreşti, Făleşti şi Orhei, precum şi Fabrica “Nordtutun”, din or. Cupcini vor fi excluse din lista întreprinderilor din industria tutunului şi vinificaţiei, prevăzute de legislaţie pentru privatizare în baza unor proiecte individuale.
Situaţia economico-financiară a acestor întreprinderi a fost calificată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) drept dificilă, deoarece în ultimii 3-4 ani acestea nu au activat din cauza pierderii pieţelor de desfacere a tutunului fermentat. În aceste condiţii, a fost atestată o lipsă de interes faţă de aceste întreprinderi din partea unor eventuali investitori, în baza unor proiecte individuale de privatizare, cu menţinerea profilului de activitate.
Potrivit viceministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Spivacenco, aprobarea de către Parlament a modificărilor la legislaţia în vigoare pentru expunerea acestor întreprinderi la privatizare în condiţii generale va evita creşterea în continuare a datoriilor creditoare ale întreprinderilor şi falimentarea acestora şi va permite utilizarea capacităţilor acestora în alte scopuri.
Iniţiativa MAIA a fost aprobată recent de către Cabinetul de Miniştri.
În industria tutunului activează 7 fabrici de fermentare a tutunului şi SA “Tutun CTC”, privatizarea cărora este reglementată de Legea din 19 octombrie 2000 cu privire la privatizarea întreprinderilor din industria tutunului şi vinificaţiei. Capacităţile de producere a tutunului fermentat, existente la fabricile de fermentare a tutunului, constituie 81 mii tone anual, iar suplimentar în sectorul privat se produc 12 mii tone.
Conform Programului de dezvoltare a ramurii tutunului pentru anii 2003–2010 este preconizată atingerea unui volum maxim de 40 mii tone.