România a alocat, prin Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, circa un milion de euro pentru 36 de proiecte care vor fi implementate la Chișinău și în alte localități ale țării. Proiectele au fost selectate în bază de concurs și vizează cinci domenii: mass-media, cultură, educație, spiritualitate și societatea civilă. Ceremonia de semnare a contractelor s-a desfășurat astăzi la Ambasada României în Republica Moldova, transmite IPN.
„Am vrut ca fiecare leu pe care statul român îl investește în Republica Moldova să ajungă la cât mai mulți oameni, de aceea ne-am concentrat pe proiectele mari, de anvergură, care au un impact major în promovarea istoriei culturii, tradițiilor românești în Republica Moldova”, a precizat secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
Din lista proiectelor selectate face parte Salonul Internațional de Carte ,,Bookfest Chișinău” care revine în Moldova pe 31 august, de Ziua limbii române. Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronat al președinților din România și Republica Moldova. La fel, în toamna este preconizat Festivalul Zilelor Filmului Românesc. Este finanțat și un proiect care se adresează elevilor din mediul rural prin intermediul căruia aproximativ 10 mii de elevi din medii defavorizate vor beneficia de rechizite la începutul anului școlar. Sunt și proiecte din mass-media, care vin să promoveze o presă independentă din Republica Moldova.
„Noi avem istoria comună, aceeași limbă, aceeași cultură cu Republica Moldova. Vrem să întărim legătura dintre cetățenii pe ambele maluri ale Prutului”, a subliniat Adrian Dupu. Oficialul a punctat că beneficiarii proiectelor pot fi atât cetățenii din România, cât și din Republica Moldova, dar și din alte țari care doresc să implementeze proiecte în Republica Moldova.
Marius Ciprian Toth, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Republica Moldova, a menționat că ajutorul financiar „are un impact major asupra îmbunătățirii vieții cetățenilor Republicii Moldova”. „România susține cu multă abnegație și cu multă încredere eforturile pe care Republica Moldova a obținut”, inclusiv obținerea statului de țară candidat de aderarea la UE, a mai spus Marius Ciprian Toth.
În acest an au fost depuse 140 de cereri pentru finanțare.