30% din studenții din Republica Moldova, respondenți ai unui sondaj, susțin că nu și-ar mai continua studiile și are renunța la facultate dacă ar trece de la buget la taxă. Autorii studiului spun că acest fapt indică o problemă socială foarte mare, care trebuie soluționată. Sondajul mai denotă că studenții consideră taxele mari în raport cu calitatea studiilor. De asemenea, mulți dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și de condițiile de trai din căminele universitare. Sondajul a fost realizat de Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în rândul a circa 580 de studenți din diferite instituții de învățământ superior.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele de onoare LS Iași, Silvian-Emanuel Man, a declarat că 88% din respondenții sondajului sunt studenți înmatriculați în Universitățile din Republica Moldova, iar ceilalți sunt deja absolvenți. Peste 91% din cei intervievați își fac studiile la ciclul licență. Mai bine de jumătate dintre cei chestionați își fac studiile la buget, iar ceilalți în bază de contract.
„În momentul în care i-am întrebat cât de mulțumiți sunt de calitatea studiilor universitare din Republica Moldova, vedeți că există cumva o curbă aproape – nici așa, nici așa. Există o zonă care este mai mulțumită. Cei care sunt complet nemulțumiți sunt doar undeva 20%”, a spus Silvian-Emanuel Man.
În ceea ce privește costul studiilor, peste jumătate consideră că este mare. „Peste 54% consideră costul taxei de studii mare. Practic acest fapt ne indică o problemă socială foarte mare, pentru că în momentul în care i-am întrebat în ce măsură costul contractului coincide cu calitatea învățământului oferit, din păcate ni s-a spus că într-o oarecare măsură ar bate, dar există și cei care consideră că într-o mică măsură, adică 28%. Totodată, 9% au spus că într-o foarte mică măsură. Procentul celor nemulțumiți este clar mult mai mare decât procentul celor satisfăcuți”, a notat președintele de onoare al Ligii.
Silvian-Emanuel Man a menționat că studenții au fost întrebați și despre corupție și cât de des au observat sau s-au confruntat cu fenomenul mitei. Peste 40% au răspuns că des, iar circa 20% dintre studenți au spus că au dat cel puțin o dată mită. „Iată ne confruntăm, din păcate, cu un fenomen de corupție, care raportat la procente, am putea spune că este destul de amplu. Avem o majoritate și putem să spunem că jumătate plătesc. Este suficient ca o cincime să fie nevoită să plătească mită. Este deja un fenomen în sistemul universitar”, a spus Silvian-Emanuel Man.
Ca urmare a constatării problemelor cu care se confruntă studenții din Republica Moldova, reprezentanții Ligii Studențești Iași au decis să deschidă o filială și la Chișinău. Președintele Ligii, Cosmin-Gabriel Glovnea, susține că necesitatea de a deschide o filială la Chișinău rezidă din faptul că a avut, cam de la înființarea organizației, membri studenți în Iași originari din Republica Moldova. De asemenea, această necesitate se evidențiază și în urma sondajului. „Există o lipsă pe piață de așa ceva și am decis să suplinim noi acest gol și să sprijinim înființarea unei organizații locale aici, care va activa în continuare”, a notat Cosmin-Gabriel Glovnea.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.