30 de zile de arest pentru ex-premierul Vlad Filat

După o şedinţă care a durat mai mult de 8 ore, Judecătoria Buiucani a decis aplicarea arestului preventiv pe un termen de 30 de zile în privinţa ex-premierului liberal-democrat Vlad Filat. La pronunţarea deciziei jurnaliştii nu au fost lăsaţi să intre în sală, iar informaţiile au fost comunicate de către procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor şi avocatul lui Filat, Igor Popa, transmite IPN.

Procurorul a menţionat că Vlad Filat nu a fost prezent la şedinţă, în acest sens fiind depusă o cerere. S-a invocat că acesta nu se simte bine, fapt care, potrivit procurorului, nu a fost confirmat de un examen medical. De asemenea, procurorul a declarat că şedinţa a durat pe motiv că au fost examinate multe aspecte şi probe care atestau necesitatea măsurii de arest.

Pe parcursul examinării în hol se aflau mai mulţi mascaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie. Procurorul a explicat că aceştia au fost mobilizaţi să asigure buna desfăşurare a procesului, deoarece pe parcursul zilei de sâmbătă au existat momente tensionate.

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat, a declarat după şedinţă că decizia va contestată la Curtea de Apel şi dacă măsura de arest va fi menţinută, apărarea se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui, Vlad Filat acuză tensiune arterială şi a solicitat asistenţă medicală. Avocatul a mai spus că în seara de sâmbătă, Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Şor, care „a oferit declaraţii mincinoase şi false”. Apărarea speră că organele de drept se vor autosesiza în privinţa faptului că mai multe mijloace de probă au fost publicate de către mai multe instituţii mass-media.

Avocaţii ex-premierului consideră reţinerea lui Vlad Filat ilegală, neîntemeiată şi orchestrată, pe motiv că procedura de ridicare a imunităţii a fost una ilegală, iar reţinerea s-a efectuat cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi a garanţiilor procesual-penale a persoanei.

În faţa Judecătoriei s-au adunat două tabere de manifestanţi care au scandat lozinci pro şi anti-Filat. La faţa locului au fost mobilizaţi mai mulţi poliţişti care au format un cordon viu între protestatarii celor două tabere.

Parlamentul i-a retras deputatului Vlad Filat imunitatea cu votul a 79 de deputaţi, din 101, la cererea procurorului general. Procurorii anticorupţie îl acuză pe fruntaşul liberal-democrat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă. După votarea în Parlament, Vlad Filata fost escortat la Centrul Naţional Anticorupţie, unde a fost reţinut pentru 72 de ore.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.