Vanu Jereghi, Ion Manole şi Jana Costachi, admişi în concursul pentru funcţia de avocat al poporului şi avocat al poporului pentru drepturile copilului, şi-au prezentat platformele, în cadrul unei dezbateri publice organizată la IPN. Comisia de selectare urmează să organizeze interviurile pe 18 iunie.
Directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jereghi, care candidează pentru funcţia de avocat al poporului, consideră că trebuie să se investească în educarea persoanelor care activează în locurile de detenţie. De asemenea, candidatul propune crearea unui consiliu consultativ, pe lângă avocatul poporului, care să analizeze fenomenul torturii. În acelaşi timp, Vanu Jereghi propune transferarea Direcţiei medicale a Departamentului Instituţiilor Penitenciare în subordinea Ministerului Sănătăţii, deoarece, spune el, medicul trebuie să fie doar medic, nu să poarte epoleţi. Directorul executiv IDOM mai crede necesar ca persoanele să poată fi reprezentate în instanţele de judecată de către societatea civilă, nu doar de avocaţi. Deoarece, spune el, este nonsens că CEDO permite acest lucru, iar legislaţia naţională – nu.
Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, un alt candidat la funcţia de avocat al poporului, a subliniat că va promova activitatea în echipă şi va iniţia comunicarea între toţi actorii societăţii. Candidatul crede că majoritatea problemelor apar din cauza lipsei de dialog. De asemenea, Ion Manole nu va permite influenţa de natură politică în activitatea avocatului poporului. „Nu voi utiliza această funcţie pentru a-mi face imagine. Voi depune eforturi pentru ca instituţia să devină mai transparentă, mai eficientă şi mai vizibilă”, a accentuat directorul Promo-LEX.
Jana Costachi, directorul Centrului Naţional pentru Prevenirea Traficului de Fiinţe Umane”, candidează la funcţia de avocat al poporului pentru drepturile copilului, şi a spus că pe perioada mandatului se va conduce de interesul superior al copilului, fără să admită discriminarea pe orice criteriu. Candidatul spune că va monitoriza acţiunile statului în domeniul respectării drepturilor omului şi va contribui la crearea unei imagini ireproşabile şi credibile a avocatului copilului. Jana Costachi a mai spus că va informa permanent organizaţiile naţionale şi internaţionale despre situaţia copiilor din Moldova şi va propune proiecte netradiţionale de susţinere a copiilor, pentru a stimula dezvoltarea lor multilaterală.
Fiind întrebaţi care sunt aspectele cele mai grave pe care trebuie să se axeze în primul rând, Vanu Jereghi a spus că trebuie să se implice în domeniul medical, deoarece sunt foarte multe plângeri, dar niciun medic nu a fost tras la răspundere pentru malpraxis. Jana Costachi e de părere că autorităţile trebuie să implice şi copiii în căutarea soluţiilor pentru problemele cu care se confruntă. Ion Manole, dacă va fi selectat, va căuta împreună cu echipa domeniile în care trebuie să se implice prioritar.
La concurs au fost admişi încă 3 candidaţi: Mihail Cotorobai, pentru funcţia de avocat al poporului; Maia Bănărescu şi Liuba Ceban, pentru cea de avocat al copilului.
Avocatul poporului îi va înlocui pe actualii avocaţi parlamentari. Acesta va fi ales pentru un mandat de 7 ani, iar avocatul copilului pentru 5 ani.
Dezbaterea a fost organizată de către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului CREDO, Amnesty International-Moldova, Asociaţia Promo-LEX şi Centrul Memoria, şi face parte din evenimentele organizate în săptămâna dedicată victimelor actelor de tortură.