2,86 milioane de dolari pentru oportunităţi educaţionale mai bune copiilor cu dizabilităţi

Guvernul Japoniei şi Banca Mondială a semnat marţi, 6 august, un grant în valoare de 2,86 de milioane dolari pentru oportunităţi educaţionale mai bune pentru copiii cu dizabilităţi. Grantul nerambursabil îşi propune să demonstreze că includerea copiilor cu dizabilităţi în sistemul de masă poate fi realizată cu succes prin planificare adecvată, investiţii în infrastructură, formarea cadrelor didactice şi sensibilizarea şi mobilizarea comunităţilor, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Directorul regional pentru Moldova, Ucraina şi Belarus, Banca Mondială, Qimiao Fan, a menţionat că acest grant va îmbunătăţi cu adevărat vieţile multor copii cu dizabilităţi din Republica Moldova. „Sperăm ca înţelegerea necesităţilor acestor copii prin întrunirea educatorilor, părinţilor, comunităţilor şi autorităţilor locale, ajutând aceşti copii să beneficieze de o educaţie mai bună, poate servi ca model de incluziune, care ar putea fi replicat în întreaga ţară”, a mai menţionat Qimiao Fan.

Grantul administrat de Banca Mondială, va fi implementat prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova. Fondurile vor fi folosite pentru a ajuta autorităţile raionale în elaborarea şi implementarea Programului Naţional pentru Dezvoltarea Educaţiei Incluzive, inclusiv sprijin la evaluarea numărului de copii cu dizabilităţi, abordarea necesităţilor privind infrastructura şcolară şi formarea profesională adecvată a cadrelor didactice.

De asemenea, un accent va fi pus pe implementarea a aproximativ 20 de sub-proiecte demonstrative, care vor viza reabilitarea şi modernizarea instituţiilor şcolare pentru a satisface necesităţile copiilor cu dizabilităţi, suplimentar instruirii relevante pentru părinţi, cadre didactice şi comunităţi. Sprijinul va fi canalizat şi spre difuzarea de experienţe şi bune practici pentru a încuraja replicarea pe plan naţional a practicilor de succes privind integrarea copiilor cu dizabilităţi în învăţământul de masă.
 
De la momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, pentru 45 de operaţiuni în ţară au fost alocaţi 910 milioane de dolari. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active cu angajamente totale în sumă de 256 milioane dolari SUA. Domeniile de asistenţă includ educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, alimentarea cu apă şi canalizarea, agricultura, dezvoltarea afacerilor şi altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.