28 septembrie – Ziua mondială a dreptului de a şti

La capitolul accesului la informaţie în Republica Moldova se înregistrează şi evoluţii, şi involuţii. Pe de o parte, unele instituţii au devenit mai deschise, pe de altă parte, unele instrumente de transparentizare şi oferire a informaţiilor, create cu ajutorul partenerilor externi, nu mai sunt actualizate de anul trecut. Astfel a comentat situaţia privind accesul la informaţie Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, în contextul în care pe 28 septembrie, din 2003, este marcată Ziua mondială a dreptului de a şti.

Cornelia Cozonac a remarcat pentru IPN că în ultimii ani unele instituţii au devenit mai transparente şi mai deschise în ceea ce ţine de oferirea accesului la informaţie. Pe de altă parte, alte instituţii nu respectă legislaţia, se ascund după sintagme gen: „informaţii secrete” sau „date cu caracter personal” şi nu oferă jurnaliştilor informaţiile pe care aceştia le solicită deşi, de facto, acestea sunt date publice.

Cornelia Cozonac a menţionat că deseori nu poate obţine informaţiile privind judecătorii şi crede că magistraţii se protejează reciproc. Totodată, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice menţionează că legislaţia în domeniu este foarte bună, dar nu se respectă. I se creează impresia că ar exista o directivă internă la nivel de guvernare ca anumite informaţii să nu fie oferite jurnaliştilor. Cornelia Cozonac subliniază că şi instrumentele privind publicarea informaţiilor, dezvoltate cu susţinerea financiară a partenerilor externi, nu mai sunt utilizate. Spre exemplu pe portalul date.gov.md, la unele secţiuni informaţia nu este actualizată de anul trecut.

În 2016 se împlinesc 250 de ani de la adoptarea primului act privind accesul la informaţie, fapt care a fost consemnat săptămâna trecută în cadrul unei Conferinţe internaţionale la Kiev. La acest eveniment a participat Vasile Spinei, unul din autorii Legii privind accesul la informaţie şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Centrului Acces-info. Acesta a remarcat că două săptămâni în urmă a fost ratificată de către Moldova Convenţia privind accesul la documentele oficiale, iar Moldova este printre primele nouă ţări care ratifică acest document important şi prima ţară din spaţiul ex-sovietic.

Vasile Spinei susţine că ratificarea Convenţiei respective ar trebui să impulsioneze garantarea accesului interactiv la informaţie şi să eficientizeze transparenţa autorităţilor şi instituţiilor publice de toate rangurile. Un rol decisiv îl au atât Parlamentul, Guvernul, ombudsmanul, societatea civilă, mass-media, instanţele de judecată, cât şi toţi cetăţenii, care ar trebui să-şi apere cu mai mult curaj şi consecvenţă dreptul de a şti. Totodată, expertul subliniază că se cere în mod imperios elaborarea şi adoptarea unui plan de acţiuni pe ţară pentru implementarea Convenţiei privind accesul la documentele oficiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.