27 de ani de la introducerea leului moldovenesc

Leul moldovenesc, care împlinește 27 de ani, a fost matorul formării tânărului stat independent Republica Moldova și a fost marcat de toate evenimentele de-a lungul istoriei acestuia. Dar moneda națională nu este doar un simbol. Ea, în primul rând, este un pilon important al economiei naționale. Or, o monedă este puternică atâta timp cât este sprijinită de o economie sănătoasă și robustă. Și construcția unei asemenea economii trebuie să fie de interes național. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și a fost făcută în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 27-a de la introducerea leului moldovenesc, transmite IPN.

Guvernatorul BNM a menționat că moneda națională nu este doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Viața cotidiană nu poate fi imaginată fără moneda națională. În ultimii ani în țară se atestă o dezvoltare mai pronunțată a plăților fără numerar, numărul plăților efectuate cu cardul de plată este în creștere. În trimestrul trei al anului curent, cu carduri emise de băncile licențiate din Moldova au fost efectuate peste 18 milioane de plăți, în creștere cu 39% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Sporirea calității monedei naționale și utilizarea plăților fără numerar reprezintă unul dinte obiectivele strategice ale Băncii Naționale. Pentru atingerea acestuia, BNM contribuie permanent la promovarea plăților fără numerar și planifică, în perioada 2021-2022, implementarea unui instrument de plată inovativ, care are capacitatea de a prelucra în regim imediat mesajele de plată”, a notat Octavian Armașu.

Cu prilejul celei de-a 27-a aniversări, BNM pune astăzi în circulație opt monede comemorative și jubiliare, ca mijloc de plată și cu valoare numismatică. Una dintre monede este „Ornamentul tradițional”, din seria „Sărbătorile, cultura și tradițiile Moldovei”. Aceasta reprezintă mărturii importante ale vieții spirituale și a tradițiilor seculare ale neamului, este parte componentă a patrimoniului național-cultural al Republicii Moldova.

De asemenea, au fost lansate monedele din seria „Personalități”: „Valentina Rusu-Ciobanu” – 100 de ani de la naștere”, „Alexandru Ioan Cuza – 200 de ani de la naștere”, „Paul Bran – 80 de ani de la naștere”. Seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” a fost completată cu moneda „Fluturele mahaon – papilio machaon L”, iar seria „Poveștile copilăriei” –  cu „Punguța cu doi bani”. Moneda „Vinurile Moldovei” va completa seria „Altele”, iar moneda „Mănăstirea Vărzărești” – seria „Mănăstirile Moldovei”.

Tot astăzi, 27 noiembrie, a fost organizată o expoziție muzeală de monedă în format virtual, din colecția Muzeului Național de Istorie, care redă circulația monetară pe teritoriul Republicii Moldova începând cu secolul IV. În final, participanții au putut participa la quiz-ul tematic: „Ce știm despre leul moldovenesc”, iar primii cinci câștigători au fost premiați cu seturi de monetărie.

Leul moldovenesc a fost introdus pe 29 noiembrie 1993.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.