25 mii de copii au ambii părinţi plecaţi la munci peste hotare, constată PG
Circa 50 mii de copii din Moldova au rămas fără îngrijirea unui părinte şi alţi 25 mii – fără ambii părinţi, în urma plecării acestora peste hotare în căutarea unui loc de muncă, constată Procuratura Generală (PG), transmite Info-Prim Neo.
Procuratura a analizat starea respectării în decursul anului 2007 a legislaţiei cu privire la protecţia drepturilor copilului. Potrivit sursei citate, mulţi copii din rândul celor rămaşi fără ocrotirea părintească nu frecventează şcoala, abandonează familia incompletă sau familia rudelor şi devin „copii ai străzii”. Procurorii teritoriali au constatat că o treime din minorii care au comis în 2007 infracţiuni sunt din categoria celor rămaşi fără ocrotirea părintească. Studiul în domeniu a relevat, de asemenea, că mulţi dintre aceşti copii au fost antrenaţi în consumul de băuturi alcoolice şi droguri. În 2007 organele de poliţie au întocmit 3588 procese-verbale de tragere la răspunderea administrativă pentru consumul de băuturi alcoolice de către minori.
În urma controalelor efectuate s-au constatat frecvente încălcări a dreptului copilului la abitaţie în familie. În Centrul de Plasament Temporar al Minorilor din cadrul MAI în 2007 au fost plasaţi 1507 copii care au abandonat familia şi şcoala, vagabondau şi cerşeau, cu 48 minori mai mult decât în anul 2006. Măsuri eficiente pentru diminuarea fenomenului vagabondajului şi a cerşetoriei nu se întreprind, constată PG. În marea majoritate a raioanelor lipsesc centre şi aziluri pentru plasamentul temporar şi asistenţa copiilor vagabonzi.
Procurori au constatat că circa 80% din copiii plasaţi în şcolile-internat au unul sau ambii părinţi, dar sunt întreţinuţi în aceste instituţii pe motiv că provin din familii social-vulnerabile, care nu au posibilităţi materiale de a educa şi instrui copiii în familie.
La evidenţa organelor de tutelă şi curatelă se află peste 2 mii familii ne-educogene, iar în evidenţa organelor de poliţie se află 1250 familii social – vulnerabile. În privinţa părinţilor au fost întocmite 8471 procese - verbale cu privire la contravenţia administrativă, care prevede răspunderea părinţilor pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi instruire a copiilor. În acest context, Procuratura sectorului Buiucani a relevat că în vederea protecţiei drepturilor copiilor neglijaţi şi abuzaţi de către părinţi o măsură eficientă ar fi luarea copiilor din familie pe o perioadă determinată, fără decăderea părinţilor din drepturile părinteşti. Realizarea acestor măsuri necesită deschiderea centrelor de plasament temporar a copiilor.
Ca şi în anii precedenţi, procurorii au indicat încălcări ale Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile copilului, care prevede că copilul urmează a fi înregistrat imediat după naşterea sa.
Procurorii au atestat frecvente încălcări ale dreptului copilului la spaţiu locativ. În multe cazuri spaţiile locative în care locuiau copiii au fost înstrăinate în condiţii de ilegalitate, fără a le garanta acestora un alt loc de trai sau domiciliu. Procurorii au intervenit în vederea restabilirii dreptului la spaţiu locativ, înaintând în instanţele de judecată acţiuni civile vizând repunerea în drepturi a copiilor.
Controlul asupra stării respectării legislaţiei cu privire la drepturile omului în internatele psihoneurologice a constatat că drepturile garantate de lege ale persoanelor cu tulburări şi deficienţe psihice plasate în instituţiile psihoneurologice sunt grav încălcate. Internatele continuă să funcţioneze în baza vechiului sistem de asistenţă şi tratament al persoanelor cu astfel de maladii, sunt neadaptate la necesităţile psiho-sociale ale bolnavilor datorită rigidităţii în administrare. Astfel de încălcări sunt caracteristice şi pentru internatele psihoneurologice pentru copii.
Potrivit procurorilor, este necesar de organizat cât mai multe acţiuni de informare a copiilor despre drepturile lor şi posibilităţile de protecţie ale acestora. Promovarea şi respectarea drepturilor copilului, ridicarea responsabilităţii administraţiei publice centrale şi locale privind asigurarea respectării şi protecţiei drepturilor copilului, grija pentru realizarea pe deplin a drepturilor şi intereselor lor trebuie să devină pentru toate autorităţile publice centrale şi locale o preocupare de prim ordin, iar consolidarea capacităţilor, eforturilor tuturor organelor guvernamentale şi de drept competente întru realizarea acestora este absolut necesară şi inevitabilă, concluzionează Procuratura.