25 de milioane de euro pentru infrastructura de management al deșeurilor solide

Republica Moldova împrumută de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 25 de milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de management al deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane din țară. Guvernul a aprobat proiectul privind inițierea negocierilor asupra proiectul Acordului de împrumut cu BERD, transmite IPN.

Potrivit proiectului, resursele financiare alocate urmează a fi direcționate spre implementarea proiectului în trei regiuni de management al deșeurilor. Este vorba despre RMD 5 – raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași; RMD 8 – raioanele Edineț, Dondușeni, Ocnița și Briceni și RMD 1 – raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și autoritățile publice locale ale UTA Găgăuzia (Comrat, Vulcănești și Ceadâr-Lunga).

Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat al Ministerului Mediului, a declarat că aprobarea acestui proiect va permite și lichidarea gunoiștilor neautorizate care există în mult localități din țară.

În urma implementării proiectului, cetățenii Republicii Moldova vor avea acces la servicii de calitate în domeniul managementului deșeurilor solide (municipale), vor fi reduse cantitățile de deșeuri depozitate și va crește gradul de acoperire teritorială a serviciilor de management al deșeurilor solide.

Potrivit proiectului, acordul de împrumut va avea termenul de valabilitate de 15 ani care include perioada de grație de patru ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.