25 de eurodeputaţi cer Moldovei să renunțe la schimbarea sistemului de vot

Europarlamentari, reprezentanți ai diferitor formațiuni, cer guvernării de la Chișinău să renunțe la intenția de a schimba sistemul electoral. Într-o scrisoare trimisă luni, 26 iunie, pe numele președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi președintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputați ai Parlamentului European își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova, transmite Radio Europa Liberă în ediția online, citată de IPN. 

Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneția, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporțional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaților să fie influențată de persoane terțe care au propriile lor interese. „Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanțarea transparentă și legală a partidelor politice și a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputați europeni adresată conducerii de la Chișinău.

Pe o rețea de socializare, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a comentat scrisoarea eurodeputaţilor. Șeful statului spune că presiunile externe sunt contraproductive. Președinția și fracțiunea parlamentară a socialiștilor au o poziție fermă și vor merge înainte cu proiectul votului mixt. „Dacă nu vom avea susținere pentru proiectul nostru în lectura a II-a, atunci vom învinge în parlamentarele din 2018 cu sistemul actual și apoi vom asigura aprobarea mixtului pentru alegerile următoare”, a scris Igor Dodon. În opinia șefului statului, sistemul de vot mixt va permite o mai mare rezistență în fața diferitor ideologii și influențe externe care afectează statalitatea și identitatea moldovenească.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.