24 iunie – zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, a fost decretată zi de doliu național. Președinta Maia Sandu a semnat un decret: drapelul de stat va fi coborât în bernă în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare. La ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului prin păstrarea unui moment de reculegere, transmite IPN.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală”, menționează președinta.

Șefa statului a mai spus că Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. „Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță”, a declarat președinta.

Pe 24 iunie, în zi de doliu național, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe despre viața și opera lui Spiridon Vangheli. Autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Scriitorul Spiridon Vangheli s-a stins din viață pe 21 iunie, la vârsta de 92 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.