Peste o mie de deţinuţi, ceea ce constituie 23% din numărul total al deţinuţilor apţi de muncă, sunt angajaţi în câmpul muncii. Cei mai mulţi dintre aceştia activează în serviciul de deservire gospodărească a penitenciarelor. O altă parte este antrenată la diverse munci contractate de către agenţi economici, dar şi la întreprinderile sistemului penitenciar. Condamnaţilor încadraţi la munci remunerate, care nu încalcă regimul de detenţie şi îndeplinesc conştiincios sarcinile de producere, li se reduce din termenul de detenţie.
Într-un răspuns la o solicitare a agenţiei IPN, Departamentul Instituţiilor Penitenciare precizează că 3 zile lucrate se calculează ca 4 zile de detenţie, iar dacă sunt munci nocive, atunci 2 zile lucrate se considera ca 3 de detenţie.
Deţinuţii care activează în serviciul de deservire gospodărească a penitenciarelor pregătesc mâncare, spală vase, fac ordine etc. De asemenea, condamnaţii muncesc la întreprinderile de stat din cadrul sistemului penitenciar – la confecţionarea articolelor din metal, la extragerea şi comercializarea pietrei de calcar. Sunt condamnaţi care angajaţi la producerea de stâlpi pentru viţa-de-vie şi a blocurilor cu goluri pentru pereţi, fortan, la fabricarea articolelor din ghips, a peleţilor din lemn, confecţionarea articolelor din lemn ş.a.
De asemenea, condamnaţii muncesc la confecţionarea hainelor, echipamentelor speciale, uniformelor pentru angajaţii instituţiilor de forţă. Persoanele private de libertate pot fi angajate la lucrări agricole sezoniere, la firme de construcţii şi salubritate, de confecţionare a mobilei. Sunt deţinuţi care confecţionează şi obiecte decorative. Lucrările acestora pot fi văzute la expoziţiile cu vânzare organizate de către departament. Banii obţinuţi din vânzarea obiectelor decorative, ca şi salariul, sunt transferaţi pe contul de peculiu al condamnaţilor. Deţinuţii nu primesc bani în numerar pentru a nu admite procurarea unor obiecte interzise, dar pot face cumpărături permise, la gheretele de pe teritoriul penitenciarului, plata decontându-se de pe contul de peculiu.
Deţinuţii au posibilitatea de a învăţa o meserie, în penitenciare fiind organizate în mod obligatoriu instruirea profesională a condamnaţilor. În instituţiile date au fost create clase afiliate şcolilor profesionale, unde persoanele private de libertate au posibilitatea de a învăţa meseriile de tencuitor, sudor, lăcătuş, sculptor în lemn, cazangiu, maşinist la maşina de tăiat piatră, bucătar, tâmplar, cizmar, operator la calculatoare, croitor şi altele.
Potrivit legislaţiei, condamnaţii sunt antrenaţi în munci remunerate în penitenciare sau în afara acestora, în funcţie de categoria penitenciarului şi regimul de detenţie.