Documente din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor care atestă începutul activității primei instituții de învățământ ecleziastic instituționalizat din Basarabia pot fi văzute la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM). Expoziția cu genericul „Începuturile învățământului ecleziastic basarabean (1813-1823)ˮ este prilejuită de marcarea a 210 ani de la deschiderea Seminarului Teologic din Chișinău, transmite IPN.
Printre documentele expuse sunt Scrisoarea din 1813 a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni privind intenția de a deschide două clase seminariale. La fel sunt prezentate listele elevilor Seminarului Teologic din Chișinău pentru anul 1813.
Documentele sunt însoțite de fotografii de epocă din fototeca Direcției Generale a Arhivei Naționale (DGAN) și din colecția particulară a lui Vladimir Tarnakin. Prin intermediul lor publicul are ocazia să cunoască cum arăta Consistoria Duhovnicească, unde inițial au activat cele două clase ale Seminarului Teologic, unde era amplasată prima clădire a Seminarului Teologic din Chișinău, construită în perioada anilor 1813-1816, să admire aspectul exterior și interior al Bisericii Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi”, construită în 1862.
Deși Seminarul Teologic de la Chișinău a fost conceput de administrația țaristă ca un instrument ce urma a fi folosit în procesul de rusificare a Instituției Bisericii din Basarabia și prin intermediul acesteia a populației din Basarabia, prin buna organizare, prin intermediul unor personalități, prin nivelul ridicat al procesului didactic și datorită unei părți din absolvenți (în perioada 1813-1913 instituția a fost absolvită de 2436 de persoane), acest obiectiv nu a fost atins decât parțial, precizează Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Expoziția este deschisă până la 31 martie 2023.