2023/04/10/06:00/ RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 10 – 17 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 3 aprilie

2023/04/10/14:08/ Evaziune fiscală de 5 mln lei. Fondatorul întreprinderii va achita o amendă aproape dublă


Fondatorul unei întreprinderi urmează să achite o amendă de circa 9 milioane de lei, fiind  condamnat pentru evaziune fiscală. Impozitele și taxele neachitate depășesc 5 milioane de lei. Întreprinderea a activat în domeniul comerțului en-gros, cu produse alimentare preponderent, precum și cu produse de tutun, băuturi alcoolice, cereale și furajere pentru animale, cu materialele lemnoase și de construcție.

BNM a stabilit topul băncilor de importanță sistemică pentru stat

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit băncile care sunt societăți de importanță sistemică, pornind de la situația din 31 decembrie 2022. Este vorba despre BC „MAIB” SA, BC „Moldindconbank” SA, BC „Victoriabank” SA și OTP Bank SA.

În același timp au fost stabilite și ratele amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru băncile identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova. S-a stabilit 1,5% pentru BC „MAIB” SA, 1% pentru BC „Moldindconbank” SA, 1% pentru BC „Victoriabank” SA și 0,5% pentru OTP Bank SA.

Importul de electricitate din Ucraina poate fi reluat în condițiile unui preț avantajos, Energocom

În timp ce Ukrenergo anunță că va relua exportul de energie electrică spre Republica Moldova, începând cu 11 aprilie, directorul interimar SA „Energocom”, Victor Bînzari, precizează că aceasta ar fi posibil doar în condițiile unui preț avantajos.

Victor Bînzari a declarat pentru Radio Moldova că în prezent Republica Moldova este asigurată cu energie electrică furnizată în proporție de 90% de Centrala de la Cuciurgan și 5% din România. Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din Ucraina în luna aprilie pentru a asigura deficitul de până la 5% în orele de vârf.

● MARȚI, 11 aprilie

Sala VIP de la Aeroport își reia activitatea


Sala VIP de la Aeroportul Internațional Chișinău își reia activitatea. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Schimbări majore pe piața creditării. Când se va întâmpla

Practica ratelor și comisioanelor exagerate, dar și a informării neadecvate a consumatorilor despre costurile totale ale unui credit trebuie să înceteze. Despre aceasta a menționat viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra, într-un interviu pentru IPN.

● MIERCURI, 12 aprilie

Consumul de gaze în martie a scăzut cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna martie 2023 a constituit 64,7 milioane de metri cubi, ceea ce este cu c56,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna februarie 2023, acest indicator a scăzut cu 29,2 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o scădere de circa 31%.

ANRE a aprobat noi tarife la energia electrică pentru consumatorii finali

Consumatorii casnici deserviți de Premier Energy vor plăti pentru energia electrică  299 bani/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord vor achita un tarif de 358 bani/kWh Tarifele vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Moldova inițiază negocierea unui credit de 100 mln dolari cu BIRD

Guvernul a inițiat negocierea acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în vederea realizării Programului ,,Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2”.

● JOI, 13 aprilie

Lilia Dabija: Până în 2027 va fi construit integral podul Leușeni-Albița


Podul Leușeni-Albița va fi construit integral, iar podurile Cahul-Oancea și Sculeni-Sculeni vor fi reabilitate cu sprijinul financiar al Guvernului de la București. Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, spune că cele trei obiective de infrastrctură peste Prut ar urma să fie gata până în anul 2027, astfel fluidizându-se traficul dintre Republica Moldova și România.

Sergiu Lazarencu: 2023 este anul când guvernarea investește în oamenii care muncesc

Anul 2023 este anul în care guvernarea oferă sprijin agenților economici, pentru ca aceștia să-și extindă afacerile și să asigure locuri de muncă. O spune deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, potrivit căruia prioritatea guvernării este să ajute întreprinderile mici și mijlocii, puternic afectate de consecințele războiului din Ucraina. Pentru a stimula investițiile în afaceri, în următorii trei ani este aplicată cota zero la impozitul pe profitul reinvestit.

Air Moldova, despre anularea zborurilor

Compania Air Moldova susține că a anulat cele trei zboruri de miercuri pentru că nu a avut posibilitatea să achite serviciile întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău, întrucât i-au fost blocate conturile. Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că monitorizează îndeaproape situația și le recomandă pasagerilor să-și revendice drepturile.

Energocom testează achiziții de gaze din Grecia

SA Energocom va achiziționa în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2 250 de metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră. Aceste gaze vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze „Moldovagaz”.

Mărfurile moldovenești pot fi transportate în UE și pe rute alternative

Mărfurile moldovenești, în special produsele agricole, pot fi transportate pe teritoriul statelor Uniunii Europene și pe rute alternative. Parlamentul a ratificat Acordul privind transportul rutier de mărfuri, care va oferi mai multe oportunități de tranzit al mărfurilor între Moldova și UE. Potrivit autorităților, ratificarea acordului va permite depășirea blocajelor de transport cu care se confruntă operatorii de transport rutier de marfă din Moldova în urma agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.

● VINERI, 14 aprilie

Producătorii și autoritățile au viziuni contradictorii privind investițiile în energia regenerabilă


Producătorii de energie electrică din surse regenerabile se arată nemulțumiți de decizia autorităților de a permite aducerea în țară doar a instalațiilor eoliene care au o perioadă de exploatare de până la 36 de luni. Potrivit producătorilor locali de energie din surse regenerabile, acestă prevedere împiedică dezvoltarea sectorului, întrucât cheltuielile devin imposibil de suportat. De cealaltă parte, secretarul de stat al Ministerului Energiei spune că instalațiile eoliene noi produc mai multă energie electrică într-o perioadă mai scurtă de timp și permit recuperarea investițiilor în timp util.

Serviciul Vamal explică noile reguli la introducerea automobilelor cu numere străine

Persoanele fizice pot introduce mijloace de transport cu numere străine pe teritoriul Republici Moldova doar pentru 180 de zile calculate la o perioadă de 12 luni consecutiv. Prevederile sunt în vigoare din 1 ianuarie anul curent. La o sesiune online de întrebări-răspunsuri, șeful Secției destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, a oferit explicații în legătură cu noile reguli.

În cazul în care mijlocul de transport cu numere străine al cetățeanului rezident al Republicii Moldova, la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, se afla deja în țară o anumită perioadă de timp și nu a părăsit teritoriul țări, acesta poate rămâne până la expirarea celor 3 ani, termen stipulat în vechea legislație. Dar odată cu părăsirea teritoriului Republicii Moldova, se încheie regimul vechi de admitere temporară a mijlocului de transport cu numere străine și, la următoarea intrare, se aplică deja prevederile noii legislații, adică în total 180 de zile pe perioada de 12 luni consecutive. Cu alte cuvinte, se aplică aceleași reguli ca și persoanelor nerezidente cu permise de conducere eliberate de țările lor de reședință.

Cetățenii pot obține informația despre vehicul prin SMS

Cetățenii pot obține informația despre vehicul prin SMS, în baza datelor conținute în Registrul de Stat al Transporturilor. Mesajele în formă de text sunt transmise și recepționate prin intermediul telefonului mobil. Agenția Servicii Publice precizează că de acest serviciu pot beneficia atât persoanele fizice, cât și cele juridice, abonați ai operatorului de telefonie mobilă Moldcell.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.