200 de bolnavi cu forme rezistente de tuberculoză vor beneficia, din septembrie, de tratament gratuit
Circa 200 de bolnavi de tuberculoză multirezistentă de pe întreg teritoriul ţării vor beneficia de tratament medicamentos gratuit cu preparate specifice de linia a doua, începând cu septembrie curent.
Livrarea lotului de medicamente antituberculoase va avea loc în 3 tranşe (august, noiembrie 2007 şi martie 2008) prin intermediul Programului TB/SIDA, finanţat de Banca Mondială şi Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
Potrivit coordonatorului Programului TB/SIDA, Victor Burinschi, la moment, 153 de pacienţi cu tuberculoză multirezistentă din sectorul civil şi penitenciar primesc deja tratament în secţia specializată din cadrul Institutului Republican de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
Încadrarea noilor bolnavi în tratamentul împotriva tuberculozei multirezistente se face doar cu acordul pacientului, iar mijloacele curative sunt oferite în conformitate cu cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Chiar dacă tratamentul pacienţilor este gratuit, unii bolnavi refuză iniţierea medicaţiei. Coordonatorul Programului naţional de profilaxie şi control al tuberculozei, Dumitru Sain, susţine că „aceasta se întâmplă din cauza duratei îndelungate de tratament (2 ani), a condiţiilor severe de neîntrerupere a medicaţiei, precum şi a reacţiilor adverse pe care le implică”.
Tuberculoza multirezistentă apare în cazul unei terapii incorecte şi inconsecvente, precum şi la întreruperea tratamentului antituberculos. La apariţia acestei forme de tuberculoză, bolnavii au nevoie de un tratament îndelungat şi de preparate complexe, costisitoare şi toxice pentru organism, numite de „linia a doua”. Netratarea la timp a formelor rezistente de tuberculoză poate avea pentru pacient consecinţe letale.
La începutul lunii iulie, în Moldova erau înregistraţi 1290 bolnavi de tuberculoză multirezistentă.