Autorii a 20 de lucrări din domeniul sănătăţii, publicate în perioada 2012-2014, le-au prezentat într-o conferinţă organizată de Centrul Naţional de Sănătate Publică. Publicaţiile reflectă cele mai importante realizări în sănătate, actualităţi în tratamentul mai multor maladii. Totodată, au fost lansate şi o serie de ghiduri pentru copii şi adolescenţi despre formarea unui stil de viaţă sănătos.
Profesorul universitar Constantin Spânu, vicedirector al Centrului Naţional de Sănătate Publică, a declarat pentru IPN că a lansat, împreună cu echipa de specialişti, 3 publicaţii axate pe tratamentul, profilaxia, prevenirea şi controlul hepatitelor virale şi HIV. „Ocupăm un loc cu incidenţă medie a infecţiei hepatite virale. Cărţile descriu mai multe activităţi ce ţin de sistemul de supraveghere, măsurile de control şi venim cu un pachet de inovaţii de modificare a algoritmului de tratament şi cu preparatele patentate la noi”, a spus profesorul universitar. Constantin Spânu şi-a exprimat speranţa că prin intermediul cărţilor publicate va spori nivelul de cunoştinţe în rândul medicilor, ca acestea să corespundă cerinţelor europene. Toate cărţile sunt repartizate gratuit în instituţiile medicale din ţară.
Profesorul universitar Ion Bahranel, prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, a prezentat 5 cărţi, printre care şi un program de promovare a sănătăţii adolescenţilor la nivel comunitar şi manuale despre igiena personală. „Avem cărţi pentru copii şi pedagogi, prin care vorbim cum trebuie un copil să se comporte în situaţii excepţionale. Cărţile sunt scrise cu ajutorul pedagogilor. Astfel, limbajul medical a fost transformat în unul accesibil copiilor. Îi învăţăm cum să se spele corect pe mâini, pe dinţi şi alte lucruri de igienă personală. Dacă nu învăţăm un copil la vârsta fragedă cele mai elementare lucruri, ce trebuie să facă ca să păstreze cea mai mare bogăţie a noastră – sănătatea, mai apoi este prea târziu”, a spus Ion Bahranel.
În opinia acestuia, copiii trebuie educaţi să prevină anumite îmbolnăviri, iar cu vârsta, şi riscurile adolescentine, precum drogurile, fumatul şi bolile sexual transmisibile. Cărţile au fost distribuite în instituţiile medicale din ţară. „Am fost la Ministerul Educaţiei personal să propun ca aceste cărţi să se regăsească şcoli, dar nu am primit niciun răspuns oficial. Este foarte important ca un copil să obţină aceste cunoştinţe la vârstă fragedă”, a adăugat prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică.
În total, pe parcursul anilor 2012-2014 în Republica Moldova au fost publicate 512 lucrări în domeniul sănătăţii.