Cele 20 de familii care au avut de suferit în incendiul de pe strada Pelivan, din sectorul Buiucani al capitalei, vor primi compensații egale cu valoarea sumei investite la procurarea apartamentelor. La această sumă se vor adăuga câte 50 de mii de lei pentru procurarea mobilei sau pentru alte cheltuieli. De asemenea, va fi deschis un cont bancar pentru donații pentru familiile respective, transmite IPN.
Primarul general, Ion Ceban, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a venit cu propunerea de a ajuta financiar persoanele care au suferit în incendiu, la ședinței comună a Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău și a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău. Propunerea a fost unanim acceptată.
Primarul susține că, cel mai mare apartament care a ars a fost de 25 de metri pătrați și a costat 19 mii de euro. De asemenea, fiecare familie de la etajele inferioare vor fi ajutate cu mijloace bănești după ce vor fi făcute toate evaluările. Dacă pentru respectivii bani nu vor fi resurse suficiente în fondul de rezervă, va veni cu propunerea de alocare a acestor sume de către Consiliului municipal Chișinău.
Ion Ceban a relatat că, pe parcursul zilei de ieri, s-a făcut curat în toată clădirea, a fost strânsă apa, oamenii au fost ajutați să facă ordine, s-a făcut curat în jurul blocului. Urmează a fi evacuat etajul șase, unde a rămas doar tablă și lemn, arse în urma incendiului și va fi restabilit acoperișul. Cert e că mansarda nu poate fi restabilită în asemenea condiții. Acesta a venit cu un apel public către agenții imobiliari care vor să susțină familiile să o facă.
Primarul este de părere că persoanele responsabile pentru gravele încălcării în asemenea construcții trebuie să răspundă penal. Organele competente ar trebui să se autosesizeze.
Incendiul de pe strada Pelivan nr.17/3 a avut loc pe 23 octombrie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, focul a izbucnit în interiorul unui apartament de la etajul șase, cu răspândire spre mansarda blocului de locuit. La lichidarea arderii au participat peste 70 de salvatori și pompieri și 11 unități tehnice.. În urma cercetării locului incendiu, angajații IGSU au înaintat trei versiuni: scurtcircuit în rețeaua electrică, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea echipamentelor electrice și imprudența în timpul fumatului. După finalizarea cercetării, specialiștii vor prezenta concluziile.