În Republica Moldova există cadru legislativ pentru implementarea proiectelor de parteneriat public-privat (PPP) şi o listă de 20 de bunuri proprietate a statului şi lucrări şi servicii de interes public destinate implementării proiectelor de PPP, a menţionat într-o emisiune la Radio Moldova directorul Agenţiei Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei, Tudor Copaci, transmite IPN.
„Deocamdată a fost lansat oficial doar un proiect de PPP în domeniul sănătăţii, care prevede dotarea serviciului de imagistică şi radiologie cu dispozitive performante, eficientizarea şi sporirea calităţii acestui serviciu. Dar în curând vor fi lansate şi alte proiecte, atât în baza bunurilor proprietate a statului, cât şi lucrărilor şi serviciilor, specificate în această listă. În afară de aceasta, vor fi lansate proiecte de parteneriat public-privat la nivel de unităţi administrativ-teritoriale”, a spus Tudor Copaci. În opinia sa, pentru ca acest tip de proiecte să reuşească este necesar ca ele să fie precedate de elaborarea unor studii de fezabilitate profunde, în care să fie stipulate clar obiectivele ambilor parteneri.
Guvernul a aprobat instituirea Reţelei interministeriale de parteneriat public-privat, care va coordona activităţile în domeniu PPP între autorităţile publice centrale şi direcţia pentru parteneriat public-privat din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice. În prezent această reţea reuneşte 22 de autorităţi publice centrale. Din 2014 pentru membrii reţelei (lista rămâne deschisă) vor fi organizate instruiri, în cadrul unui proiect de twinning.
Dumitru Budianschi, de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, a subliniat necesitatea elaborării unor analize a plusvalorii pe care o poate aduce proiectele implementate prin mecanismul PPP. „Pentru a avansa în implementarea proiectelor de PPP trebuie actualizată Legea privind concesiunea, adusă în concordanţă cu prevederile Legii privind PPP. De asemenea, se cer elaborate ghiduri care ar uniformiza paşii ce urmează a fi făcuţi de toţi participanţii implicaţi în implementarea PPP”, a spus expertul.
Elena Aculai, cercetător ştiinţific la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică, a spus că îmbunătăţirea mediului de afaceri constituie o premisă importantă pentru atragerea investitorilor solizi, locali şi străini, ca ei să participe în aceste proiecte . „Proiectele PPP solicită investiţii serioase la momentul lansării, iar recuperarea acestora se face pe parcursul mai multor ani. În opina mea, trebuie revăzute modalităţile de organizare a concursurilor de selectare a partenerilor privaţi. Acestea trebuie „curăţate” de elementele de corupţie . Unii potenţiali investitori nu participă la aceste concursuri pentru că nu au siguranţa că ar putea fi selectaţi şi, în felul acesta, îşi pierd interesul”, a pai spus cercetătorul.
Parteneriatul public-privat prevede o colaborare între autorităţi şi sectorul privat în privinţa concesionării bunurilor publice pentru implementarea proiectelor.