2 octombrie – Ziua Mondială fără alcool
La 2 octombrie comunitatea mondială marchează Ziua fără alcool, care în acest an are genericul: „Alcool? – Mai bine mai puţin!”. Scopul acţiunii este informarea despre dauna consumului abuziv de alcool, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Consumul abuziv de alcool este o problemă socială, soluţionarea căreia necesită o abordare intersectorială, cu implicarea tuturor membrilor societăţii, se menţionează în comunicat. Ministerul Sănătăţii a înaintat propuneri şi a elaborat primul proiect al Programului Naţional privind reducerea consumului de alcool în Republica Moldova pentru anii 2012-2020. Proiectul prevede un şir de măsuri în vederea reducerii consumului de alcool, iar pentru realizarea acţiunilor planificate în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică a fost formată Secţia supravegherea şi controlul adicţiilor.
În Republica Moldova consumul de alcool prezintă una dintre principalele provocări ale sănătăţii publice şi securităţii demografice. Ţara se afla printre statele cu cel mai înalt nivel al consumului de alcool pe cap de locuitor. Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS ) − „Global status report on alcohol and health” (2011), arată că cetăţenilor moldoveni, începând cu vârsta de 15 ani, le revine anual 18,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, în comparaţie cu anul 2005 − 13,2 litri. Limita consumului de alcool inofensivă pentru sănătate este de 20 ml de alcool pur pe zi pentru bărbaţi şi 10 ml – pentru femei.
Potrivit OMS, consumul abuziv de alcool provoacă anual decesul a 2,5 milioane de persoane, inclusiv 320 de mii de oameni cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani. Abuzul de alcool este cauza principală a peste 60 de maladii şi stări morbide: ciroză, pancreatită acută, cancerul cavităţii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, cancerul de ficat, colon, rect, cancerul mamar la femei. Şirul consecinţelor consumului abuziv de alcool este completat de alcoolism cronic, traume, dereglări psihice, afecţiuni hepatice, cardiovasculare, care sunt, la rândul lor, cauze a deceselor timpurii.