2 februarie trebuie să fie o zi de cotitură, platforma „Patria-Rodina”

Ziua de 2 februarie, când în Găgăuzia urmează să se desfăşoare 2 referendumuri, poate şi trebuie să fie una cotitură în relaţiile dintre puterea centrală şi cea locală. Chişinăul va trebui să ţină cont de doleanţele poporului în luarea deciziilor, afirmă membrii platformei socialiste din PSRM „Patria-Rodina”.

Reprezentanţii consiliului coordonator al platformei au comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, că Republica Moldova este condusă în mod rigid de către puterea de la Chişinău şi nu se respectă principiul de descentralizare a puterii. „Suntem îngrijoraţi şi de unele declaraţii ale politicienilor şi comentatorilor că UTA Găgăuzia a fost creată dintr-o eroare politică şi strategică. Suntem îngrijoraţi de soarta ţării noastre, care este în pericol din cauza centralizării fără limite a puterii”, a spus coordonatorul platformei „Patria-Rodina”, Valentin Crîlov.

Potrivit politicianului, Găgăuzia este parte a Republicii Moldova şi aşa va rămâne şi după referendumurile din 2 februarie. Găgăuzii nu se vor delimita, dar vor arăta puterii centrale că şi opţiunea lor trebuie respectată.

Ivan Urum, coordonator al organizaţiei teritoriale „Patria-Rodina” din raionul Vulcăneşti, spune că, de obicei, puterea centrală nu întreabă populaţia din regiune dacă este sau nu de acord cu o decizie luată la Chişinău. „Nu este corect să ni se dicteze spre ce fel de viitor să aspirăm. Noi, în sudul ţării, ne dorim relaţii intense cu Ucraina, să avem posibilitatea să conlucrăm cu acest stat, dacă trebuie în cadrul unei uniuni vamale”, a specificat reprezentantul platformei în Vulcăneşti.

Un alt coordonator al platformei socialiste din PSRM „Patria-Rodina”, Fiodor Gagauz, a menţionat că decizia de a desfăşura cele 2 referendumuri a fost luată unanim de către toţi deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei. Nu este exclus şi alte autorităţi locale să procedeze de aceeaşi manieră. „Puterea centrală trebuie să fie atentă la doleanţele poporului, nu să declare ilegale iniţiativele democratice ale acestuia”, a subliniat Fiodor Gagauz.

Autorităţile din Găgăuzia intenţionează să organizeze, la sfârşitul săptămânii curente, două referendumuri - unul privind vectorul de dezvoltare externă a ţării şi altul privind statutul aparte al populaţiei găgăuze de a-şi declara independenţa în cazul când Republica Moldova îşi pierde suveranitatea. Hotărârile Adunării Populare a Găgăuziei privind plebiscitele au fost anulate de către instanţa de judecată de la Comrat.

  • valentin crilov despre puterea centralizata.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.