18 tineri din Germania vor face şcoală de vară în Moldova
18 tineri germani vor participa la şcoala de vară moldo-germană unde vor cunoaşte mai multe despre Republica Moldova. Aceştia vor studia limba română, vor face un tur al oraşului Chişinău, după care vor merge în mai multe oraşe din România şi vor avea mai multe călătorii prin Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, transmite Info-Prim Neo.
Deschiderea oficială a şcolii a avut loc vineri, 24 august. Cei 18 tineri s-au întâlnit cu partenerii şcolii de vară, care le-au spus mai multe despre Republica Moldova şi despre ce ar trebui să cunoască atunci când vor pleca înapoi în Germania.
Liubomir Chiriac, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, partener al şcolii de vară, încă de când aceasta a fost lansată în 2009, a spus tinerilor că înţelege că aceştia vor să cunoască mai mult despre realitatea din Republica Moldova şi se va face tot posibilul ca acest proiect să fie unul de durată, ca tot mai mulţi tineri din Germania să poată veni în Moldova.
Vasile Dumbrava, vicepreşedintele Moldova-Institut Leipzig, a comunicat tinerilor că iniţial nici nu se credea că acest proiect va fi unul de durată şi că la prima ediţie au aplicat doar 20 de tineri germani, dar în următorii ani numărul aplicanţilor a crescut constant, acesta fiind un semn că proiectul a trezit interesul cuvenit.
Şeful adjunct al misiunii diplomatice germane, Carsten Wilms, a vorbit tinerilor despre afacerile cu capital german în Republica Moldova şi i-a îndemnat pe aceştia să-şi facă stagiile la Ambasada Germaniei la Chişinău. Carsten Wilms i-a informat pe tineri că vor merge şi în regiunea transnistreană pentru a se documenta despre situaţia de acolo. Reprezentantul Ambasadei susţine că din păcate în Germania se cunoaşte prea puţin despre Republica Moldova şi că astfel de proiecte sunt binevenite.
Virgil Pâslariuc, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, un alt partener al şcolii de vară moldo-germane, a comunicat tinerilor că organizatorii acesteia au depus eforturi considerabile pentru a reuşi să le creeze tinerilor o imagine lărgită despre cum este în realitate Republica Moldova. „Nutrim speranţa că veţi culege informaţii care vor sta la baza unor cunoştinţe solide despre moldoveni. Pentru noi este foarte important ca voi, viitoarea elită a uneia dintre cele mai puternice ţări din Europa, să aveţi aceste cunoştinţe despre Moldova, deoarece nişte cunoştinţe corecte duc la acţiuni corecte”, a remarcat Virgil Pâslariuc.
Participanţii la şcoala de vară, întrebaţi ce i-a motivat să aleagă un proiect în Republica Moldova, au comunicat că unii dintre ei planificau să studieze limba română şi, când au căutat o posibilitate, au găsit informaţia despre şcoala de vară. O bună parte din tineri au recunoscut că nu ştiau practic nimic despre ţară înainte să ajungă aici. Totuşi au fost tineri care au declarat că au studiat spaţiul post-sovietic înainte şi că aveau unele informaţii despre Republica Moldova înainte de a aplica pentru proiect.
Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 24 august-13 septembrie. Tinerii vor mai vizita oraşe din România, precum Iaşi şi Suceava, mănăstirile Putna, Bogdana, Pătrăuţi, Suceviţa. Totodată vor participa la sărbătorile dedicate Zilei Independneţei şi „Limba Noastră” . Vor avea mai multe lecţii de limbă română, mese rotunde şi discuţii pe mai multe teme, precum perspectiva germană asupra procesului de tranziţie şi integrării europene a Republicii Moldova, despre mass-media moldovenească şi altele. La 1 septembrie tinerii vor merge la Tiraspol şi Cetatea Tighina.