16 zile de activism împotriva violenţei de gen
„16 zile de activism împotriva violenţei de gen” – este campania iniţiată de Ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familie, ce are drept scop mobilizarea societăţii, Guvernului şi societăţii civile la participarea activă în prevenirea şi combaterea violenţei de gen şi a violenţei în familie, transmite Info-Prim Neo.
Obiectivele campaniei sunt informarea populaţiei despre legislaţia ce contribuie la protejarea victimelor violenţei, crearea atitudinii de intoleranţă faţă de violenţa în familie, formarea culturii relaţiilor non-violente între genuri, consolidarea capacităţilor societăţii civile în implementarea eficientă a programelor de prevenire a violenţei în bază de gen şi în familie.
„În pofida faptului că legislaţia Republicii Moldova a fost îmbunătăţită, prin introducerea sistemului ordonanţei de protecţie, fenomenul violenţei în familie persistă încă la cote înalte. Trebuie să depunem un efort pentru prevenirea acesteia. Am putea vorbi şi de implicarea mai activă a bărbaţilor în combaterea acestui fenomen ”, a menţionat Vadim Pistrinciuc, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei.
Campania „16 zile de activism împotriva violenţei de gen” se desfăşoară în acest an sub genericul „Uniţi pentru a stopa violenţa împotriva femeii”. Printre acţiunile acestei campanii sunt înscrise acţiuni de sensibilizare, expoziţii, prezentarea spectacolelor teatralizate, lansarea unor spoturi, mese rotunde, dezbateri publice în domeniul drepturilor omului şi violenţei de gen.
Conform datelor oficiale, în primele zece luni ale anului la organele de poliţie au fost depuse peste 2 mii de sesizări privind cazuri de violenţă în familie. De asemenea, au fost înregistrate 22 de cazuri de omor în familie şi 23 de vătămări corporale grave. 80 de copii au statut de victime ale violenţei în familie.
Campania „16 zile de activism împotriva violenţei de gen” va dura până pe 10 decembrie şi este la a opta ediţie. Campania a fost iniţiată cu ocazia Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată pe 26 noiembrie. Este desfăşurată sub auspiciul Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Misiunea OSCE în Moldova, UNFPA, UNIFEM, PNUD Moldova, OIM, Winrock Moldova, Gender Centru, Centrul „La Strada”.