150 de tone de pesticide vor fi evacuate din regiunea transnistreană
[Articol Info-Prim Neo din ciclul „20 de ani de la începerea războiului. Când va fi pace?”] Reluare din 15 februarie
150 de tone de pesticide urmează să fie evacuate din regiunea transnistreană până la sfârşitul anului 2012. Este vorba de un proiect comun Chişinău – Tiraspol, a declarat pentru Info-Prim Neo coordonatorul Grupului de lucru pentru agricultură şi mediu din partea Chişinăului, Viorel Guţu.
„Acest proiect cu pesticidele a fost o iniţiativă comună. Este vorba despre distrugerea pesticidelor neutilizate, rămase de pe timpul Uniunii Sovietice. Ele sunt o bombă pentru mediu, dacă nu vor fi evacuate şi distruse”, a spus Viorel Guţu.
Unul din membrii grupului de lucru, şeful Secţiei ecologie şi protecţie a mediului din cadrul Ministerului Apărării, Mariana Grama, a menţionat că în regiunea transnistreană sunt circa 40 de depozite centralizate, cu circa 150 de tone de pesticide care, potrivit proiectului, vor fi distruse în Germania, Regiunea Hamburg, de către compania germană Sava. Proiectul va fi implementat cu susţinerea financiară a Misiunii OSCE în Republica Moldova, investiţiile fiind estimate la 230 de mii de euro.
„Stocurile de pesticide sunt destul de toxice pentru mediul ambiant şi pentru organismul uman. O pare din aceste pesticide fac parte din poluanţi organici persistenţi, care sunt interzişi prin Convenţia de la Stockholm. Aceste substanţe se asimilează uşor în organismul uman şi favorizează bolile de cancer, ciroză, degradări mintale”, a menţionat Mariana Grama.
Până acum a fost foarte dificil să meargă cineva să desfăşoare activităţi de evacuare a pesticidelor din regiune. Abia acum autorităţile transnistrene şi-au dat acceptul pentru acest proiect. Se aşteaptă că transportarea pesticidelor va începe în luna aprilie, însă totul depinde de notificările stratelor tranzitorii, România, Austria, Ungaria şi ţara de destinaţie Germania. Evacuările mai depind şi de graficul transportărilor. Spre exemplu, un stat ar putea să permită să fie transportate câte 10 tone pe zi, iar alt stat – câte 5 tone.
Grupurile de lucru pentru întărirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol au fost create în 2010. Potrivit unui regulament convenit de părţi, specialiştii se convoacă o dată la două luni pentru a soluţiona de comun acord problemele identificate.
[Irina Ţurcanu, Info-Prim Neo]