Din 2008 până în prezent, 150 de persoane cu dizabilități intelectuale au fost transferate din instituții rezidențiale în familii și în servicii comunitare. Practicile de succes în cadrul programului „Comunitate inclusivă-Moldova” au fost prezentate în cadrul unei conferințe naționale organizate de Keystone Moldova, transmite IPN.
Directorul executiv Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, spune că programul a pornit de la ideea dezvoltării a două modele de case comunitare sau locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Ulterior, au fost procurate case obișnuite în centrele raionale sau în sate, unde beneficiarii locuiesc câte 4-6 persoane.
„Am ajuns că avem scoși din casa internat Orhei, 40 de băieți cu dizabilități intelectuale. Mai bine de jumătate sunt plasați în servicii comunitare, în familii. Pentru ei am făcut case comunitare sau locuințe protejate. Cei care locuiesc în locuințele protejate sunt angajați în câmpul muncii, primesc pensie, ceea ace le oferă oportunitatea de a avea un trai independent”, a comunicat Ludmila Malcoci.
Și părinții au fost instruiți cum să lucreze cu copiii lor cu dizabilități intelectuale. Au fost create grupuri de suport, din care au făcut parte profesori, primari, educatori etc.
Prezentând istoria de succes a unui tânăr dezinstituționalizat, Veronica Rotaru, managerul locuinței protejate din Fălești, a spus că acesta a reușit să se angajeze în câmpul muncii și să-și întemeieze o familie.
Valentina Grubea, din Florițoaia Nouă, Ungheni, are trei copii mari care sunt plecați peste hotare. Femeia a hotărât să ia în casa sa pe unul din tinerii dezinstituționalizați. Spune despre acesta că este sociabil și s-a integrat ușor în comunitate. A făcut o pasiune pentru cultivarea florilor și acum îngrijește de propria grădină.
Programul „Comunitate Inclusivă-Moldova” este un parteneriat public-privat dintre Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Keystone Moldova și Soros Moldova.