Partidul Popular din Republica Moldova anunţă că a colectat 150 de mii de semnături, de la cetăţeni din toate localităţile ţării, în cadrul campaniei „Tu alegi preşedintele ţării”, lansată pe 16 mai anul trecut. Liderul formaţiunii, Alexandru Oleinic, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că rezultatele campaniei sunt o dovadă clară că ţara are nevoie de un preşedinte ales de popor, nu de politicieni.
Alexandru Oleinic a menţionat că PPRM a iniţiat campania ca urmare a situaţiei de acum trei ani, când Republica Moldova s-a confruntat cu o serioasă criză politică, care a dus la alegeri anticipate şi a favorizat corupţia. Moldova era la un pas de a compromite dramatic viitorul european, fiind grav afectată imaginea ţării, fapt care a demonstrat cât de şubrede sunt instituţiile de conducere – a spus politicianul.
Potrivit liderului PPRM, un şef de stat numit de partide politice este lipsit de independenţa necesare unui lider politic. Preşedintele trebuie să fie o persoană independentă de partidele politice şi să fie un garant al Constituţiei.
„Prin semnătura pe care au pus-o în cadrul campaniei „Tu alegi preşedintele ţării”, cetăţenii au arătat că sunt capabili să se implice şi că mai păstrează o scânteie de speranţă”, a subliniat Alexandru Oleinic. Politicianul spune că nu a fost uşor să fie colectat un număr atât de mare de semnături, întrucât cetăţenii şi-au pierdut în mare parte încrederea în clasa politică şi în viitorul ţării.
PPRM va transmite autorităţilor listele cu semnături după alegerile parlamentare. Alexandru Oleinic spune că decizia a fost luată pentru a evita situaţiile de intimidare a semnatarilor.
Co-preşedintele formaţiunii, Valeriu Cosarciuc, a subliniat că alegerea preşedintelui ţării prin vot direct va diminua corupţia. Atunci când preşedintele se alege de Parlament, şi mai ales când nu există o majoritate necesară, se începe târgul pentru cumpărarea voturi. Astfel se corupe poporul, prin reprezentanţii din Parlament. De aceea, PPRM îşi va onora în continuare angajamentul de a promova insistent modificarea Constituţiei în ceea ce vizează procedura alegerii şefului statului.