România va oferi cincisprezece milioane de euro pentru proiecte destinate protecției mediului, adaptării la schimbările climatice sau reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Este vorba despre punerea în aplicare a celui de-al treilea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, transmite IPN.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează că primul proiect ține de eliminarea surselor de poluare directă a apelor subterane prin lichidarea fântânilor arteziene deteriorate sau abandonate. De asemenea, este vorba despre evaluarea fântânilor neexploatabile pentru conservarea lor. Acesta va fi implementat de către Întreprinderea de Stat Expediția Hidrogeologică din Moldova și are un buget total de 2,6 milioane de euro. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrările de conservare sau lichidare a 900 de sonde arteziene amplasate pe teritoriul a 26 de raioane ale țării. În prima etapă a proiectului, vor fi lichidate sau conservate 111 sonde arteziene de pe teritoriul raioanelor Nisporeni și Hâncești.
Cel de-al doilea proiect, are un buget de zece milioane de euro și va fi implementat de către Primăria municipiului Chișinău. Acesta constă în soluții de adaptare la schimbările climatice pentru bazinul râului Bâc. Proiectul are ca scop reducerea impactului inundațiilor pe o suprafață de minimum 500 ha din spațiul urban al orașului Chișinău și cel puțin 100 ha din raionul Strășeni. Este vorba și despre menținerea, pe timp de secetă, a volumului cel puțin 90 000 m3 de apă pe sectorul de râu consolidat și amenajat dintre străzile Mihai Viteazul și Feredeului din Chișinău.
Al treilea proiect ține de restabilirea și menținerea ecosistemelor lacustre din lunca Prutului de Jos (Manta, Beleu), parte componentă a zonei umede Ramsar. Valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de euro. Proiectul prevede reconstrucția și refacerea regimului hidrologic a lacurilor Beleu și Manta, precum și reducerea pierderilor de biodiversitate prin îmbunătățirea gestionării biodiversității și a resurselor naturale.
Ultimul proiect se referă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin îmbunătățirea managementului deșeurilor periculoase în Republica Moldova. Întreprinderea de Stat ,,Centrul de Gestionare a Deșeurilor Periculoase” urmează să fie dotată cu hale amenajate pentru gestionarea anumitor fluxuri de deșeuri periculoase, echipamente, unelte și vehicule. Totodată, va fi implementat programul de monitorizare și analiza reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pe sectoare specifice ale economiei. Valoarea proiectului este de 955 de mii de euro.