În primele 10 zile din an a fost achiziționată o cantitate totală de circa 137 mii MWh, la preț mediu ponderat de 110,83 euro/ MWh. Potrivit calculelor, suma ajunge la 15 milioane de euro pentru 10 zile. Datele au fost publicate de „Energocom”, companie desemnată de Guvern pentru a achiziționa energie electrică pe perioada stării de urgență, transmite IPN.
Potrivit datelor publicate de „Energocom”, 31,86 la sută din energie a fost procurată conform contractelor bilaterale, 25,65% - de pe platforma de tranzacționare OPCOM din România, iar 30,33% - de la CET-uri.
Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit, pe 27 decembrie 2024, că „Energocom” va cumpăra, pe baza contractelor bilaterale, energie regenerabilă de pe piața liberă, „la preț plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public pe baza contractelor bilaterale cu producătorii de energie”.
„Energocom” dă asigurări că este în dialog permanent cu partenerii săi de peste hotare, pentru a identifica cele mai bune oferte.
De la 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce în regiunea transnistreană nu mai sunt livrate gaze de la compania rusă „Gazprom”.