Treisprezece persoane au fost reținute pentru organizarea unei scheme de corupție la eliberarea actelor cadastrale, potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice care, în complicitate cu un fost agent imobiliar, facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale, transmite IPN.
CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP. Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei.
Dacă taxa oficială pentru înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) este de 260 lei, organizatorului schemei i se plătea 900 de lei. Pentru un extras din Registrul bunurilor imobile solicitanții plăteau 1400 de lei, pe când taxa oficială este de 500 de lei la termen standard (3 zile). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine, se precizează în comunicat.
Astăzi, ofițerii CNA și procurorii au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul mai multor dosare pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. Perchezițiile au vizat domiciliile, autoturismele și birourile de serviciu a 38 de persoane, treisprezece fiind reținute. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de detenție și amenzi penale.
Actualizare /16:15/ La câteva ore distanță, Centrului Național Anticorupție a anunțat despre a 14-a persoană reținută. Este vorba despre un agent imobiliar care a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore.
IPN a scris, în noiembrie, că timpul de așteptare a programării la serviciile cadastrale, la centrele multifuncționale din municipiul Chișinău, depășește o lună și jumătate, iar șanse de a accesa serviciile în baza rândului ordinar practic nu există.
Actualizare /16:16/ În contextul acțiunilor de urmărire penală efectuate astăzi, Agenția Servicii Publice precizează că este în comunicare activă cu CNA și PA, acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea stabilirii persoanelor vinovate și elucidării depline a cazurilor documentate. Agenția Servicii Publice își dorește ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de organele procuraturii și Centrul Național Anticorupție pe abuzurile și faptele de corupție de la ASP, să ajungă în instanțele de judecată, se arată într-un comunicat de presă.