12 organizații ale societății civile (OSC) din șase raioane ale țării au beneficiat de asistență în elaborarea proiectelor, pe care le-au aplicat pentru finanțare în cadrul celui de-al doilea Apel de propuneri al Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Drept urmare, două dintre organizațiile participante au obținut finanțare pentru implementarea proiectelor în domeniul incluziunii sociale a copiilor cu cerințe educaționale speciale și copiilor în conflict cu legea. Proiectul este implementat de Keystone Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundaţia Konrad Adenauer, transmite IPN.
Potrivit Marcelei Dilion-Strechie, manager de program Keystone Moldova, în șase raioane (Cimișlia, Ștefan Vodă, Ialoveni, Strășeni, Florești și Sângerei) s-a lucrat cu 12 organizații ale societății civile, iar trei raioane ( Fălești, Orhei și Cantemir) au oferit suport și asistență pe partea de diseminare a modelelor de bune practici. Au fost organizate activități și cu prezență fizică, inclusiv înainte de pandemie, dar și online, în pandemie. Scopul proiectului a fost consolidarea societății civile în cele șase raioane prin crearea unui pol de putere și voce unică în promovarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. Organizațiile au beneficiat de asistență în elaborarea proiectelor pe care le-au aplicat pentru finanțare.
În cadrul proiectului au fost organizate mai multe activități de mentorat pentru a informa organizațiile, dar și structurile teritoriale de asistență socială. De asemenea, s-au organizat activități de transfer de cunoștințe și bune practici de la cei care au reușit prin intermediul parteneriatelor publice-private să dezvolte servicii sociale pentru diverse grupuri vulnerabile, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, a fost elaborat un ghid de bune practic: „Vocea societății civile pentru incluziune” și a fost realizat un studiu de impact.
Realizatorii proiectului și-au propus ca prin intermediul proiectului să susțină organizațiile noi, fără experiență, ca să adere la platforme sau la alianțe. Astfel șase organizații au fost susținute în aderarea la Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități.
„Proiectul a contribuit la consolidarea capacităților a 12 organizații a societății civile și reprezentanților APL-urilor în domeniul promovării nondiscriminării și asigurării incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. La fel, proiectul a sporit nivelul de competențe în asigurarea sustenabilității financiare a organizațiilor prin utilizarea diverselor mijloace precum scrierea și managementul proiectelor, colectarea de fonduri, dezvoltarea capacităților în domeniul contractării serviciilor sociale prestate de ONG-uri; dezvoltarea parteneriatului public-privat la nivel local. O importanță deosebită în acest sens a fost aderarea a cinci organizații la Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova”, a menționat Ludmila Malcoci, director executiv la Keystone Moldova.
Ana Severin, team leader al proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, spune că este un proiect centrat pe profesionalismul exportat în regiuni, transfer de experiență, cu scopul de a face organizațiile mai puternice, în special cele din regiuni.
Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), a oferit în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa trei milioane de euro Organizațiilor Societății Civile. Costul total al proiectului este de 59,8 mii de euro.