12 milioane de lei vor fi cheltuiţi în acest an pentru sporirea fertilităţii solurilor
Din suma de 12 milioane de lei pentru valorificarea terenurilor noi şi sporirea fertilităţii solurilor – prevăzute în bugetul de stat pe anul 2010 – 10,8 milioane vor fi utilizare pentru executarea lucrărilor hidroameliorative şi de combatere a eroziunii solurilor, iar 3,26 milioane pentru defrişarea culturilor multianuale, transmite Info-Prim Neo cu referire la o decizie aprobată de guvern.
Directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Vasile Grama, a s-a referit la desecarea terenurilor pe o suprafaţă de 600 de hectare şi includerea acestora în circuitul agricol, precum şi efectuarea lucrărilor tehnice de cultivare pe o suprafaţă de 217 hectare, ce va da posibilitatea de a utiliza aceste terenuri pentru producere. De asemenea se prevede amenajarea a 7 iazuri antierozionale cu oglinda apei de 37 de hectare, care vor proteja localităţile de inundaţii şi care vor permite irigarea a 370 de hectare de terenuri noi.
Vor fi curăţate canale de desecare pe o suprafaţă de 4 km, iar albii ale râurilor mici pe suprafaţa de 10 km. Se va reducşi nivelul apelor subterane. În 2010 se prevede, în total, protejarea de eroziune a 550 de hectare de terenuri agricole, iar de inundaţii – 530 de hectare.
Vasile Grama a spus că alocaţiile din buget nici pe departe nu soluţionează probleme pe care le are Moldova la acest capitol. Actualmente sunt scoase din circuitul agricol peste 70 de mii de hectare de plantaţii multianuale. Acestea s-au transformat în pârloagă, aducând pagube semnificative atât proprietarilor, cât şi statului.
Sunt înregistrate 60 de mii hectare de terenuri supraumede cauzate de înnămolirea canalelor de desecare. Aceste terenuri sunt repartizate drept cote de teren echivalent, dar deţinătorii lor nu pot efectua de unii singuri lucrările de desecare, a mai spus Directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru